Dit doet alcohol met je huid

Gezicht door Mariëlle

Dikke kans dat je het al meteen merkt als je met je droge mond wakker wordt in een walm van alcohol, in de walm van vannacht. Je huid voelt net zo droog als je keel. En als je in de spiegel kijkt wordt je helemaal met de neus op de feiten gedrukt. Je kop lijkt minstens tien jaar ouder. Waar komen al die rimpels vandaan? Maar goed dat je je make-up eraf hebt gehaald, want anders zou het nog erger zijn. Alcohol heeft een groot effect op de conditie van de huid.

Af en toe een glaasje wijn bij het eten, en zelfs een lekker likeurtje op zijn tijd zal de huid niet verpesten. Van te streng zijn voor jezelf word je ook niet knapper. Van geluk ga je stralen. Maar hoe dieper de glazen worden, hoe dieper de rimpels zich in de huid nestelen.

Alcohol droogt namelijk het hele lichaam uit. Ook de huid. Alcohol vermindert de productie van het antidiuretisch hormoon: het hormoon dat ervoor zorgt dat vocht wordt vastgehouden in het lichaam. Het vocht komt het lichaam binnen en gaat er bijna rechtstreeks, via de blaas, weer uit. Zoveel vrienden als die heerlijke vloeistof waar je zo lekker gek van gaat dansen oplevert, zoveel essentiële vitamines plas je weer uit. En ook elektrolyten (elektrisch geladen deeltjes die het lichaam helpen bij bepaalde functies, die je weer kunt aanvullen met een mengsel van magnesium en kalium) en mineralen worden door de alcohol van je afgepakt. Hierdoor wordt de huid droger, roder en sneller geïrriteerd.

Om het ergste te voorkomen, kun je de huid maar beter goed voor bereiden. Dus, voordat je met de flesjes Flügel tussen je tanden op de bar ligt: smeer je gezicht in met een enorme dosis aan antioxidanten. Ontgift de huid met bijvoorbeeld granaatappel en acaï. Exfolieer de huid om vrije radicalen te lijf te gaan. En zorg dat er genoeg vitamines in het lichaam zitten door het vol te pompen met groene thee, vitamine C, kokosolie en olijfolie. En zorg dat je voldoende gehydrateerd blijft. Gewoon water en kokoswater kunnen hier een grote rol in spelen.

Wanneer je Chlorella gebruikt ben je ook al redelijk goed voorbereid op een kater. Chlorella is een Chinese algensoort die super veel energie, mineralen en vitamines bevat. Wanneer het eenmaal in je systeem zit heb je zoveel goede stoffen in je lijf, dat het alweer is aangevuld, nog voordat de alcohol het kan afbreken. Een beetje kort door de bocht, maar in de notendop is het dat wel zo'n beetje. En je krijg er nog energie van ook. Neem het wel echt voor het stappen, of de ochtend erna. En vooral niet voordat je gaat slapen, want door de energie die het je geeft komt je óf niet in slaap, of je slaapt heel licht, waardoor je slecht uitrust. En een huid die niet is uitgerust is gevoeliger voor het krijgen van rimpels.

Het is eigenlijk ook best slim om mixdrankjes te drinken tijdens het uitgaan. Je bent wel drie ribben extra kwijt, omdat die drankjes gewoon reteduur zijn. Maar daar krijg je voor terug dat -wanneer je mixt met vitamine C -houdende drankjes- de door de alcohol afgebroken vitamine C meteen weer wordt aangevuld. Een goed excuus om iets meer uit te geven toch? Kijk wel uit met het mixen van frisdrank, en zeker de light-varianten, want het schijnt dat het alcoholgehalte in je adem wordt verhoogd door alcohol te mengen met light drankjes. En drink na elk glas alcoholhoudende drank een glas water. Op die manier houd je je lijf gehydrateerd, en je drinkt automatisch minder alcohol.

Alcohol geniet ervan om glutathion weg te pesten. Terwijl glutathion nou net de antioxidant is die de cellen in het lichaam beschermt. Ook de huidcellen. Gelukkig kunt je glutathion ook al voedingssupplement kopen om de boel weer aan te vullen.

Het is eigenlijk simpel: als je weet wat er wordt afgebroken, dan weet je ook wat er aangevuld moet worden.


Bron, bron, bron, bron, bron bron