Zo lang 'mag' je je hond alleen thuis laten volgens een expert

Lifestyle door Anne-Fleur

Met pijn in je hart moet je soms je geliefde hondje alleen thuis laten. Het liefst nemen we onze trouwe viervoeter overal mee heen, maar helaas: dat gaat nou eenmaal niet altijd. Toch zijn mensen wel eens genoodzaakt om hun hond alleen thuis te laten, óók voor een langere periode. Maar hoe lang is eigenlijk verantwoord? Dit is wat een expert zegt.

Lees ook: Welke hondenrassen gaan het best samen met katten?

Zo lang 'mag' je je hond alleen laten volgens een expert

De meeste honden zijn gezelschapsdieren en zijn gewend om onder de mensen te zijn (of, als je helemaal teruggaat naar het begin, in een roedel, want: afstammeling van de wolf). Van nature is jouw beestje mega sociaal en is 'ie eigenlijk helemaal niet gewend om heel lang alleen te blijven. Honden snappen namelijk niet wat er dan gebeurt en kunnen dan in paniek raken (cry). Mocht je je hond dus wat langer alleen thuis willen laten, dan is het belangrijk om dat vanaf het begin al te trainen. 

Een paar uur 

Oké, oké, maar hoe lang is het dan verantwoord om je lieve viervoeter een stay at home-dog te laten zijn? Hondentrainster Tamsin Durston vertelt aan Metro UK dat honden eigenlijk niet langer dan drie tot vier uur alleen 'mogen zijn'. Wel zegt ze dat het sterk afhankelijk is van het karakter van je hond. "Net als mensen kunnen sommige honden prima even alleen zijn en hebben andere juist meer gezelschap nodig", legt Durston uit. 

Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook wanneer je je hond een tijdje alleen wil thuis laten. Loop bijvoorbeeld een langer rondje voordat je weggaat, zodat je diertje lekker moe is. Dan kan 'ie, wanneer jij weg bent, lekker slapen en is 'ie er minder mee bezig dat hij alleen is. Ook helpt het geven van genoeg hondenspeeltjes en knuffeltjes tegen de eenzaamheid. 

Leeftijd

Zoals Tamsin al vertelde, verschilt de tijd dat je je huisdier alleen kan laten echt per hond. Niet alleen qua karakter, maar ook per leeftijd zitten er grote verschillen in. Een puppy mag natuurlijk al niet zo lang alleen zijn, maar kun je wel makkelijker trainen om steeds wat langer alleen te laten. Een oudere hond, die al iets meer zorg nodig heeft, kan eigenlijk veel beter alleen zijn, maar misschien door bepaalde zorg wel veel korter. Je moet het dus echt bekijken per hond en wat jij denkt dat het beste is voor je kleine soulmate. 

via GIPHY

Lees ook: Cute! Deze zelfverzekerde kat denkt dat ‘ie een hond is