Waarom je je bed 's ochtends eigenlijk niet mega netjes moet opmaken

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat 's ochtends je bed opmaken super motiverend is voor de rest van je dag. Je begint namelijk heel productief, door meteen een dingetje van je to-do list af te strepen. Het staat opgeruimd en netjes én een opgemaakt bed zorgt ervoor dat je minder snel weer terug het bed in duikt (al werkt het niet altijd). Maar uit een heel ander onderzoek is gebleken dat het beter is als je 's ochtends níet je bed heel netjes opmaakt. 

Lees ook: 5 tips tegen slapeloze nachten

Bed opmaken in de ochtend

Dat er overal bacteriën zijn, waar je ook gaat of staat, dat wist je waarschijnlijk al wel. En in je bed is het al helemaal een feest, want Experimental & Applied Acarology heeft ontdekt dat we allemaal slapen in een bed met zo'n 1,5 miljoen (!) krioelende huisstofmijten (we krijgen al jeuk als we eraan denken). 

Warme plekjes

Daarnaast hebben ze niet alleen 's nachts wanneer jij heerlijk ligt te slapen, een fijn plekje in jouw bed. Ze gaan er namelijk ook hartstikke goed op als jij uit bed gaat en je de huisstofmijten een voorverwarmd plekje geeft - vooral wanneer je het bed direct en heel strak opmaakt. Warme, donkere én ietwat vochtige plekken zijn favoriet onder deze beestjes, dus jouw bed is dan echt the place to be. 

Rommelig bed

Een heel onopgemaakt, rommelig en koel bed is daarentegen dan echt een afknapper voor onze huisstofmijtvrienden. Jammer, zeg... Om het helemaal af te maken, doe je ook nog eens je gordijnen open en laat je natuurlijk licht op je bed vallen en de dag is compleet. Voor jou dan. Niet voor de bacteriën. 

Dus, daarom, note to self: nooit meer 's ochtends het bed goed opmaken. Kun je weer dertig seconden langer blijven liggen. 

Lees ook: Waarom je altijd je gordijnen dicht moet doen als je gaat slapen