Waarom katten zo graag in een doos zitten (zelfs al is ‘ie onzichtbaar)

Vrije tijd door Jennifer

Katten en karton: het is een match made in heaven. Kleine of grote dozen. If it fits, I sits. Alles is goed, zelfs een onzichtbare doos op de vloer. Huh?

katten waarom houden ze van dozen

Lees ook: Katten lichaamstaal die elke cat mom moet weten

Liefde voor echte (en neppe) dozen

Die gekke katten zijn dol op alles waar ze zichzelf in kunnen wurmen. Al houden katten het meest van (kartonnen) dozen. Het maakt niet uit of deze echt of nep zijn. Wait, wat? Een onderzoeker ontdekte dat je katten makkelijk voor de gek kan houden. Door hun grote liefde voor dozen gaan ze zelfs in een vierkant op de grond zitten. In hun ogen lijkt dit kennelijk op een echte doos. Ha!

Kanizsa-driehoeken

Tijdens het onderzoek gebruikten ze de Kanisza-driehoek (een optische illusie) ter inspiratie. Op de grond werden zes ‘Kanisza’ afbeeldingen getekend. Dit waren vierkanten met enkel vier Pacman-achtige icoontjes in de vier hoeken. Om het onderzoek niet te belemmeren kregen de kattenbaasjes een zonnebril op. Zo konden ze niet per ongeluk hun kat beïnvloeden met oogcontact.

Vervolgens namen zeven katten plaats in de onzichtbare doos (het perfecte Kanizsa-vierkant). Acht katten chillen in een minder perfect vierkant, waar de Pacman-icoontjes naar buiten gericht waren. Twee katten waren wat rebels en gingen in een misvormde vierkant zitten.

Waarom houden katten van dozen?

Hoe dan ook worden katten áltijd aangetrokken tot dingen, die lijken op een doos. Ook als het alleen maar een aantal lijnen zijn, die samen een vierkant vormen. Waarom is dat eigenlijk? De meest belangrijke reden is dat dozen kleine, afgesloten ruimtes zijn. Katten zijn sneaky roofdieren en zoeken plekken om zich te verstoppen. Vanuit daar kunnen ze makkelijk een surprise aanval doen op eventuele prooien.

Warme, stressvrije plek

Voor katten zijn dozen een veilige, stressvrije plek. Ze kunnen lekker observeren, zonder dat ze zelf worden gezien. Ze gebruiken zo’n doos ook om zich te verstoppen voor hun problemen. Ah... Daarnaast zijn dozen een lekker warme plek voor katten. Je snapt dus ook waarom ze hier graag in slapen. Een doos is comfy, warm én stressvrij. De ideale plek voor je kat om te relaxen. Je kat gaat echt van je houden, als je hem een grote doos (met kleine opening) cadeau geeft. Waarom zou je een krabpaal kopen, als ‘ie ook gewoon aan de grote, kartonnen doos kan krabben? Je kat vermaakt zich wel!

Lees ook: Kattenliefhebbers worden verrast met een doos vol kittens

Bron: GoodNewsNetwork | Purina.co.uk