Katten lichaamstaal die elke cat mom moet weten

Vrije tijd door Daniëlle

Elk (huis)dier heeft een eigen lichaamstaal, en soms kan dat best verwarrend zijn. Honden hebben bijvoorbeeld een hele andere lichaamstaal dan katten. Soms lijken katers niet zo vriendelijk, maar bedoelen ze het helemaal niet zo. Het kan daarom zeker geen kwaad om je eens grondig te verdiepen in de lichaamstaal van jouw trouwe viervoeter.

Lees ook: Tekenen dat je kat dement wordt

Jouw kat...

...is in dezelfde kamer als jij, maar er is allesbehalve interactie tussen jullie

Wanneer jouw kat even dezelfde kamer waar jij in zit komt binnenwandelen maar vervolgens geen enkele vorm van aandacht aan je besteedt, betekent dat allesbehalve dat jouw kat jou negeert. Jouw kat denkt juist: ik kom even gezellig bij mijn baasje chillen, maar geef je genoeg ruimte om door te gaan met waar je mee bezig was. Een fijn gezelschap, dus!

...staart je aan en knippert langzaam

Een kat gaat een lange staarwedstrijd zeker niet uit de weg, en dat blijkt. Dit betekent echter niet dat jouw kat jou ongemakkelijk wilt laten voelen of dat hij denkt dat hij slimmer is; hij wilt gewoon duidelijk maken dat hij van je houdt! Lekker staren is de manier van een kat om te vertellen: "Ik ben blij dat je er bent, ik waardeer jou en alles wat je doet."

...draait zich slaperig op de rug maar valt aan als je over de buik aait

Wanneer jouw kat zich slaperig en langzaam een beetje omdraait waardoor de buik te zien is en jij hem begint te aaien - denkend dat jouw kat geaait wilt worden - kan jouw kat nog wel eens fel reageren. Jouw kat laat zijn buikje namelijk niet zomaar zien, dit doet hij vaak omdat hij jou vertrouwt. Zodra je de kat rustiger benadert en niet gelijk een aai geeft over de buik, zal hij rustiger reageren. 

...draait zich speels op de rug maar valt aan als je over de buik aait

Het lijkt alsof jouw kat lekker over de buik geaait wilt worden, omdat hij zich speels en enthousiast omdraait, maar niets is wat het lijkt. Jouw kat wilt veel liever spelen wanneer jij over zijn buikje aait. 

...valt jou aan wanneer je hem aan het aaien bent

Soms kan het wel eens gebeuren dat jouw kat uit het niets naar je uithaalt of je krabt. Dit betekent niet dat jouw kater ineens heeft besloten jou niet meer leuk te vinden, maar dat je je kat hebt benadert op een manier die hij niet zo fijn vindt. 

...slaat jouw hand weg wanneer je je kat probeert te aaien 

Wanneer jouw kat jouw hand wegslaat of krabt, kan het twee dingen betekenen: óf jouw kat heeft er geen behoefte aan en wil misschien wel liever spelen, of de manier hoe je hem benadert maakt hem bang. Dat laatste kun je voorkomen door veel oogcontact te maken, langzaam met je ogen te knipperen en zacht en langzaam te spreken. 

...staart in de verte

Geef toe: een tikje creepy kan het wel zijn, maar de reden dat jouw kat soms heel random de verte in staart is omdat een kat oorspronkelijk een dier is dat uit de woestijn stamt. Om hun ogen gehydrateerd te houden met hun tranen staren ze dus soms heel lang in de verte. Daarbij vinden katten het heerlijk om mensen en objecten te observeren; ze kunnen er maar niet genoeg van krijgen. 

...keert je de rug toe

Voel je vooral niet beledigd als jouw trouwe viervoeter jou de rug toekeert: ze vertrouwen jou juist genoeg om hun te beschermen en zij jou. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ze.nl (@ze.nl) on

Lees ook: Fun fact: je kunt je kat kalmeren met kattenmuziek