Lifestyle / Media
Media

"Jeroen Rietbergen stuurde d*ckpics, Marco Borsato betast minderjarigen en aangiftes van verkrachting tegen Ali B"

In de nieuwe BOOS-rapportage komt de onderste steen naar boven over het seksueel wangedrag en misbruik rondom The Voice of Holland. In de anderhalf uur durende video komen allerlei nieuwe aantijgingen naar boven. We schrijven een beknopte samenvatting van de rapportage.

the voice

Dit artikel is een korte samenvatting van de BOOS-rapportage. Voor een volledig beeld, bekijk de volledige video van BOOS hier.

Wij updaten dit artikel.

Dickpics van Jeroen Rietbergen

In augustus 2021 deed BOOS een oproep aan mensen die seksueel wangedrag hebben ervaren tijdens een talentenjacht. Toen kregen ze overweldigend veel reacties over The Voice of Holland.

BOOS heeft van negentien mensen klachten ontvangen over Jeroen Rietbergen. Het ging om vrouwelijke (ex-)kandidaten, medewerkers en ex-medewerkers van The Voice of Holland. Ze vertelden dat Jeroen seksueel getinte opmerkingen maakte, zomaar dickpics stuurde en hij wilde zelfs afspreken in hotelkamers. Ingewijden zeiden: “iedereen wist er wel van, maar het werd afgedaan als grapje. Of: ‘zo is hij nou eenmaal.”

dickpic jeroen rietbergen

jeroen rietbergen appjes

'Marco Borsato betastte minderjarige'

Over Marco Borsato komen er ook meldingen binnen. Afgelopen tijd kwam de zanger al in de opspraak vanwege affaires. In december geeft een 22-jarige vrouw aangifte van seksueel misbruik. Dat vond volgens haar plaats toen ze pas 15 jaar was. Marco ontkende alles en deed aangifte tegen de vrouw en haar moeder voor laster en smaad. 

Ook drie kandidaten van The Voice-kids hadden een nare ervaring met coach Marco. Kandidaten van pas 14 en 15 jaar vertellen dat Marco geregeld aan hun billen zat. Een insider zegt dat: “iedereen het wel wist, maar ze hielden elkaar de hand boven het hoofd, omdat ze samenwerkten bij andere programma’s.”

Verkrachting van Ali B

Rapper en The Voice-coach Ali B komt de laatste tijd ook veel in het nieuws met geruchten. Hij zou een notoire vreemdganger zijn, vrouwen aanranden en agressief zijn achter de schermen. Dit heeft hij steeds ontkend. BOOS werd vorig jaar door twee ex-kandidaten benaderd met zware aantijgingen tegen Ali. De vrouwen vertellen dat ze regelmatig vriendschappelijk telefonisch contact hadden met Ali. Ze spraken af om hun carrière te bespreken, totdat de sfeer opeens omsloeg. “En opeens zei hij: ik heb zin om je te neuken", vertelt een van de vrouwen. Daarop zei ze dat hij beter kon gaan.

De andere kandidaat vertelt dat Ali haar opeens begon te zoenen terwijl ze in zijn studio waren. “Hij was zoveel machtiger dan ik, daarom dacht ik: wat jij wil dat moet er nu gebeuren. Dus ik liet het over me heenkomen wat hij van plan was met mij. Toen werd ik verstijfd en heeft hij seks met mij gehad. Daarna trok ik beduusd mijn kleren weer aan.” Ze vertelde dat hij ter plekke haar liveshow-optreden keek en er commentaar op gaf. Hij zei: “Als je volgend jaar weer meedoet, moet je het even laten weten. Dan kom je bij mij in het team en zorg ik dat je heel ver komt.” De kandidaat durfde Ali er achteraf niet op aan te spreken en benoemt dat ze het moeilijk vond om het verkrachting te noemen, “terwijl dat dat in principe wel zo is”. 
Toen ze na het incident samen op haar taxi wachtten, vroeg ze of de rapper dit wel vaker deed met andere meisjes. Hierop zei hij: “Ja, dat doe ik wel vaker. [..] Maar ze zullen je nooit geloven."

Naast deze twee kandidaten is de redactie van BOOS ook benaderd door meer vrouwen seksueel wangedrag ervoeren door Ali B. Ook buiten The Voice, onder andere na afloop van concerten of tijdens een schrijverskamp. Met smoesjes zocht hij toenadering bij de vrouwen om vervolgens seks af te dwingen, zelfs nadat zij duidelijk ‘nee’ aangaven.

Tot slot zijn er vijftien vrouwelijke kandidaten en medewerkers met meldingen van seksueel wangedrag door een regisseur binnen The Voice.

Reactie van John de Mol

In het kader van hoor en wederhoor verstuurde de redactie van BOOS de beschuldigingen naar de betrokken partijen: RTL, ITV en Talpa.

John de Mol hoorde in april 2019 het eerst over het seksueel wangedrag binnen The Voice. "Toen kwam Linda de Jong, creative director, en Rik Brug, zakelijk directeur, op mijn kantoor met het verhaal over Jeroen Rietbergen." Een kandidaat meldde zich bij de kandidatenbegeleiding met dat ze werd lastig gevallen met appjes. John de Mol werd naar eigen zeggen razend en heeft 'm "verbaal" alle hoeken van de kamer laten zien. Toen waarschuwde hem dat hij "geen lettter" mocht sturen naar een kandidaat en medewerker, anders werd hij ontslagen.

John was tot december 2019 verantwoordelijk voor The Voice en naar zijn weten. is er daarna niks meer gebeurd. Volgens Tim was er wel nóg een meisje dat melding had gemaakt bij Johns team. Volgens John heeft het niets met familiebanden (het is zijn zwager) te maken, dat er geen gevolgen waren voor Jeroen. Volgens de Talpa-baas hebben in de tien jaar dat Jeroen er heeft gewerkt er verder geen vrouwen melding gemaakt bij de programmamakers. Tim vraagt zich af wat dit zegt over de cultuur op de werkvloer. Vervolgens meent John dat we moeten praten met vrouwen waarom zij niet eerder melding maken. Waarop Tim heel terecht vraagt wat hij tegen mannen zou zeggen. John zegt een zerotolerancebeleid te hebben met betrekking tot seksuele intimidatie.

Tegen de slachtoffers wil John zeggen: "Ik hoop dat het niet een al te grote impact heeft gehad op hun leven, dat ze het een plek kunnen geven. En dat ze vooral een voorbeeld moeten zijn in de toekomst, dat als het ze overkomt ze hopelijk geleerd hebben om onmiddelijk aan de bel te trekken. Ook omdat de boosdoeners dan eerder aangepakt kunnen worden en het niet meer kunnen doen bij anderen." En tegen de daders: "Ben je ziek? Hoe haal je het in je hoofd?" John wil zelf nog aangeven dat bij The Voice Kids een procedure is dat niemand op set ooit alleen met een kandidaat mag zijn. Over de beschuldiging tegenover Marco Borsato zegt hij: "Ik heb me ongelofelijk vergist in de mens Marco Borsato. Als ik heel eerlijk ben, heb ik nog steeds een beetje moeite om te geloven dat Marco aan kinderen zou zitten. Ik kan het me gewoon net voorstellen. Dat gaat zo ver." Of die kinderen, dat zal moeten blijken, zegt John.

Bekijk de rapportage van BOOS over The Voice hier terug: