Beauty
Beauty

10 weetjes waarom shea butter zo fijn is

Je hebt vast wel eens ervaren hoe heerlijk het is om een huidverzorgingsproduct op basis van shea butter te gebruiken. Het smelt als het ware in je huid en zorgt voor een mooie glow. Shea butter (ook bekend als karité boter) wordt geteeld in Afrika. Ga je een product met shea butter kopen? Dan komt het vast en zeker uit deze streek. Anyway, als je nog niet overtuigd bent over shea butter, dan ben je dat wél na deze weetjes.

shea butter kopen weetjes

Lees ook: Op deze manier beïnvloeden hormonen jouw huid

1. Shea butter wordt door vrouwen geteeld

Wist je dat de noten voor de shea butter alleen maar geteeld en verwerkt mogen worden door vrouwen? De noten zijn afkomstig van de sheaboom. Shea (je zegt sii) betekent heilig en alleen de dames mogen de noten plukken. Mannen mogen niet eens de stam aanraken. Het kappen van een boom is uit den boze.

2. Voor eten & huidverzorging

De noten (eigenlijk zaden van de boom) leveren een rijke boterachtige substantie op. Dit wordt zowel gebruikt om mee te koken als bescherming van de huid. De sheabomen groeien in de zogeheten Shea Gordel waar extreme droogte en warmte heel normaal is. De pure vette shea butter is ideaal ter verzorging van een droge huid, dat in de Shea Gordel natuurlijk heel veel voorkomt door de weersomstandigheden.

3. Feestelijke oogst

De oogst van shea noten gaat gepaard met eeuwenoude tradities en een groot feest. Van het eerste vet wordt een traditionele maaltijd met bonen gekookt, wat tijdens het feest gegeten wordt. Ja, ook door de mannen!

4. Fijn stampen met een vijzel

De verwerking van de noten tot de bekende shea butter gebeurt volledig met de hand. De verzamelde, gepelde noten worden in de zon gedroogd en daarna in houten vijzels fijngestampt tot een grofkorrelig meel. Vervolgens wordt het gekookt, waardoor er boter ontstaat. Om de karakteristieke geur van de shea butter te verminderen wordt het vet gezuiverd met bleekaarde. Daarnaast wordt het reukloos gemaakt met waterdamp.

5. Hoog vetgehalte voor de huid

De noten van de sheaboom hebben een vetgehalte die kan oplopen tot 50%. Daarom zijn ze erg gewild om er huidverzorging van te maken. En dat zie je terug in producten van over de hele wereld. Shea butter verzorgt de huid en beschermt tegen uitdroging. Het kan zelfs helpen om oppervlakkige wondjes en huidirritaties te verminderen. De Afrikaanse ladies adviseren shea butter ook bij het voorkomen en verminderen van striae en het verzorgen van de babyhuid.

6. Rijk aan voedingsstoffen

Heb jij geregeld last van een droge of schrale huid? Gebruik dan eens een product met shea butter. Shea butter is namelijk rijk aan vitamine A en vitamine E. Twee vitamines waarvan we weten, dat je huid er blij van wordt. Verder bevat het belangrijke vetzuren die de conditie van de huid kunnen verbeteren. Van nature heeft shea butter (zo is gemeten) een sun protection factor (SPF) met een sterkte van 6. Hoewel het dus lichtelijk bescherming geeft, kun je het beter toch combineren met een product met een hogere SPF.

7. Laat het smelten

Pure shea butter kan wat stug aanvoelen. Laat het voor het aanbrengen daarom een beetje smelten tussen de warmte van je handpalmen. Zo zie je dat het extra makkelijk verdeeld over je huid.

8. Ook goed voor je haar

Wist je dat shea butter ook heel goed is voor de verzorging van je haar? Laat een likje smelten tussen je handpalmen en verdeel dat over het haar. Je zal zien dat je haar ervan opfrist!

9. Eerlijke teelt, eerlijke prijs

Omdat shea butter eigenlijk maar in één streek ter wereld te vinden is, werden de dames niet altijd even goed voor het harde werk betaald. Inmiddels is dat dankzij organisaties als Fair Trade Nederland een stuk eerlijker geworden. Voor vele gezinnen is de verkoop van dit product namelijk een zeer belangrijke bron van inkomsten. Dankzij eerlijker prijzen en goede afspraken kunnen ze in hun dagelijkse behoeften voorzien. Bovendien wordt bij eerlijke handel de traditie in stand gehouden. Als je eerlijke producten koopt, draag jij meteen een steentje bij aan het levensonderhoud van deze vrouwen.

10. Shea Gordel

Het is al eerder genoemd: Shea butter wordt alleen geproduceerd in de Shea Gordel. Dit is het gebied dat loopt van de savannegebieden van Soedan, naar het brongebied van de Niger tot aan de bovenloop van de Nijl. De Shea Gordel is zo’n 300 kilometer lang. In heel veel landen en gebieden, waaronder Burkina Faso en Ghana, wordt dus op traditionele wijze shea butter geteeld. Let dus op wanneer je shea butter kopen gaat, of de basis daadwerkelijk afkomstig is uit een van deze landen.

Lees ook: Oppepper voor je huid: zo werkt dry brushing