Huh? Misschien zijn katten toch écht psychopaten

Vrije tijd door Jennifer

Katten zijn vaak schattig en lief, maar vaak ook heel crazy. Expres glazen omgooien, in de gordijnen klimmen en de hond pesten. Misschien denk je dat helemaal niet verkeerd. Mogelijk is elke kat stiekem een beetje een psychopaat. 

Lees ook: De leukste kerstcadeaus voor je hond of kat

Psychopathische katten

Hoezo zou je lieve, fluffy poezenbeest psychopathische trekjes hebben? Het is toch echt waar. De University of Liverpool en Liverpool John Moores University deden een onderzoek samen met 2.042 katteneigenaren. De kattenbaasjes kregen een zogeheten Cat Triarchic Plus (CAT-Tri+) vragenlijst met stellingen. Er stonden stellingen in zoals: ‘Mijn kat kwelt zijn prooi in plaats van hem meteen te doden’, ‘mijn kat schreeuwt luid (bijvoorbeeld miauwen, janken) zonder duidelijke reden’ en ‘mijn kat rent door het huis zonder duidelijke reden’.

Verschillende factoren

Aan het eind van de vragenlijst kijk je vervolgens naar vijf verschillende factoren van katachtige psychopathie. Hoe brutaal, gemeen, ontremd, dieronvriendelijk en mensonvriendelijk de kat is. De onderzoekers verklaren dat kattenbaasjes een minder goede band hebben met gemene en brutale katten. Met dieronvriendelijke en ontremde katten is de relatie tussen kat en baasje wél goed. 

Voorouders katten

Oké, natuurlijk zijn katten niet allemaal exact hetzelfde. Niet elke kat is een gigantische psychopaat. Hoe hoger de score op de vragenlijst, hoe meer je kat een psychopaat is. Wel hebben ze allemaal een psychopathisch trekje in zich. Volgens de onderzoekers “was dit voor hun voorouders waarschijnlijk belangrijk om te overleven”. Het psychopathische trekje was handig om voedsel te zoeken, hun territorium te beschermen en zich voort te planten.

Is jouw kat een psychopaat?

Ben je nieuwsgierig hoe psychopathisch jouw eigen kat is? De CAT-Tri+ vragenlijst staat online, dus je kunt er ook zelf doorheen samen met je kat. De vragenlijst bestaat uit 46 stellingen, die zijn verdeeld over de vijf factoren van katachtige psychopathie. Bij elke stelling scoort je kat tussen de 1 (beschrijft mijn kat niet) en 5 punten (beschrijft mijn kat extreem goed). Blijk je uiteindelijk inderdaad opgescheept te zitten met een fluffy psychopaat? Geen zorgen! Koop een grote kattenboom of kattenkrabpaal, waar je kat zich op kan uitleven. Dat schijnt te helpen.

Lees ook: Funda-parel: In dit appartement is een kattenkamer ingericht

Bron: Independent.co.uk