O no! Je 'mag' maar 4 tot 5 kopjes koffie per dag drinken (en wel hierom)

Eten door Jeanine

Een heerlijke cappuccino, latte macchiato of een simpele, sterke lungo. De dag beginnen met een sterke bak koffie, heerlijk! Kun jij ook niet functioneren zonder je bakkie pleur en tik je er gemakkelijk een paar weg? Hoe lekker het ook is, te veel koffie is niet bepaald goed voor je. Blijkbaar kun je beter niet meer dan vijf kopjes op een dag drinken - en dat heeft een reden.

Lees ook: Dat wordt genieten met deze Ben & Jerry’s milkshake

Nadelen koffie drinken

Zet jij ‘s ochtends direct je koffiezetapparaat aan om je eerste bakkie van de dag weg te tikken? Dan ben je zeker niet de enige. Een koffiepauze op kantoor, een twaalfuurtje, eentje om de dag te breken: we love coffee. Te veel van iets is echter nooit goed en dat geldt - helaas - ook voor het zwarte goud. Het kan namelijk best wat nadelen met zich meebrengen. Je kunt last krijgen van angstproblemen en je hartslag en/of bloeddruk kunnen stijgen. Daarnaast kun je last krijgen van spiertrillingen, hoofdpijn en slapeloosheid. Hoewel het (nog) niet wordt gezien als een echte verslaving, kun je wel afhankelijk worden van de effecten van cafeïne. 

Vier tot vijf kopjes koffie

Je kunt per dag beter niet meer dan 400 milligram cafeïne binnenkrijgen. Hoeveel cafeïne ergens in zit, ligt aan de koffie die je drinkt. Over het algemeen zit er zo’n 80 tot 100 milligram cafeïne in een normale kop zwarte koffie. Dat komt dus neer op zo'n vier tot vijf kopjes per dag. In een shot espresso zit al zo'n 212 milligram. Vier cappuccino's op een dag drinken is dus eigenlijk wat veel van het goede.  

Bronnen: Johns Hopkins Medicine, Mayo Clinic, Healthline

Lees ook: Deze ijskoffie met avocado is verrassend lekker én gezond