Steenrijk, Straatarm-kijkers al na eerste minuten in tranen door ongeneeslijk zieke moeder

Media door Jennifer

Veel kijkers zaten al direct na de eerste minuten met tranen te kijken naar de 'Steenrijk, Straatarm' aflevering van gisteren. Het verhaal van de ongeneeslijk zieke, alleenstaande moeder Mireille Dubbeldam (52) heeft mensen flink geraakt. Door haar chronische ziekte heeft ze waarschijnlijk nog maar vijf jaar te leven. En dat met haar 12-jarige dochter en een wekelijks budget van zeventig euro...

steenrijk straatarm mireille

Lees ook: Bob geeft Kopen Zonder Kijken-stel een flinke uitbrander

Zeventig euro per week

In de aflevering van 'Steenrijk, Streetarm' zien we hoe het stel Ruud en Steven ruilen met moeder Mireille en haar dochter Amerentia. Ruud en Steven wonen in een groot penthouse, dat ze zelf vaak hun 'zolderkamertje' noemen. Mireille en Amerentia daarentegen wonen echt in een soort zolder: een knusse, gelijkvloerse woning. Mireille is echter blij met wat ze hebben: "Al is het zesdehands." Heel begrijpelijk als je moet leven van 70 euro per week.

Vijf jaar te leven

Niet alleen is de leefsituatie van alleenstaande moeder Mireille heftig. Het is vooral haar ziektebeeld dat de kijkers enorm ontroerd. Voor Mireille is het grootste obstakel vooral, dat ze niet weet waar haar dochter terechtkomt als zij er niet meer is. Volgens de buurvrouw heeft ze niemand die haar dochter zou kunnen opvangen. Ook de gedachte dat ze haar dochter niet kan zien opgroeien, breekt haar op. "Je probeert voor haar groot te zijn, maar ze merkt het wel."

Realitycheck

De situatie van Mireille en haar dochter zorgden voor een realitycheck bij Ruud en Steven. In plaats van tweeduizend euro hebben zij nu dus zeventig euro te besteden. Volgens Steven een bedrag dat ze normaal makkelijk binnen een dag uitgeven: "We hebben gisteravond een borrel gedaan op het dakterras, toen was zeventig euro binnen één uur op. Een realitycheck." Ze weten overigens wel hoe het voelt om van weinig geld te leven.

Emotioneel

De emoties zitten dan ook hoog bij Ruud en Steven. Het doet ze denken aan situaties van vroeger. Zo had Ruud ook een alleenstaande moeder die vroeger met moeite kon rondkomen: "Er was geen geld. We zijn echt met nul begonnen." En ook Steven weet hoe het is om weinig geld te hebben: "Daar lig je wakker van, ga je gekke dingen door doen, daar krijg je stress van." De kijkers thuis voelen ook mee met het stel. Zo schrijft iemand op Twitter over dochter Amerentia: "Dit meisje verdient een zorgeloze toekomst, een studiefonds, wie helpt haar?"

Doneeractie

Niet alleen heeft de 'Steenrijk, Straatarm'-aflevering gezorgd voor tranen, maar ook voor een heel mooie actie. Ruud en Steven hebben veel geleerd van de alleenstaande moeder. Zo zegt Ruud: "Wij zijn altijd bezig met de volgende stap, de toekomst. Maar als je nu ziet wat deze twee mensen meemaken, weet je dat je soms ook stil moet staan bij de dingen die je hebt. (...) De tijd samen, die is waardevol." Kennelijk dacht een kijker precies hetzelfde, want na de uitzending werd een doneeractie opgestart. De actie heeft als doel om geld op te halen voor Mireille en haar dochter om de komende jaren nog veel prachtige herinneringen te maken.

Lees ook: Kijkers walgen van klagende Amsterdamse dames in 'Steenrijk, straatarm'