Wist jij dit? Zo vaak zou je eigenlijk je ondergoed moeten vervangen

Sport & gezondheid door Jeanine

Nieuw ondergoed kopen: de één doet het maar al te graag, terwijl de ander al een aantal jaar met dezelfde setjes uit de voeten komt. Goede undies zijn niet bepaald goedkoop, dus je wilt er zo lang mogelijk mee doen. Wat blijkt: je ondergoedcollectie is sneller toe aan vervanging dan je waarschijnlijk denkt. Yikes…

Lees ook: Blijkbaar plassen we verkeerd: 'double voiding' is de beste manier

Na een jaar vervangen

Vervang jij je ondergoed regelmatig, of heb je een paar favorieten die je na het wassen direct weer aantrekt? Sommige strings of slips zitten nou eenmaal heel comfortabel. Zolang ze schoon en niet versleten zijn, kan het geen kwaad, toch? Dat zou je denken, maar het tegendeel blijkt waar te zijn. Je zou je ondergoed namelijk na één jaar al moeten vervangen. Dat lijkt heel snel, maar als je leest waarom, is het eigenlijk best begrijpelijk.

Bacteriën in ondergoed

Hoewel je je ondergoed regelmatig heet wast, blijven er toch bacteriën achter. Levende bacteriën, that is. Urine, afscheiding, ontlasting: je ziet het misschien niet, maar er blijft altijd wel wat achter in je ondergoed. Hoe goed je je undies dus ook wast, op een gegeven moment is het gewoon niet hygiënisch niet meer. Je snapt wel waar die bacteriën kunnen eindigen en voor kunnen zorgen.

Vervangen

Bespaar je het ongemak en neem het zekere voor het onzekere. Heb je eigenlijk geen idee wanneer je je ondergoed hebt gekocht, of heb je een collectie van zo’n vijf jaar geleden? No shame, we’ve all been there. Misschien wordt het dan wel tijd om je ondergoedlade om te kiepen en te gaan shoppen. Oh, en houd ook ondergoed apart voor tijdens het sporten: dat zou je namelijk al na zes maanden weg moeten gooien.  Heel milieubewust is het natuurlijk niet. Tegelijkertijd is het idee van duizenden bacteriën die in je  onderbroeken overleven, ook niet heel lekker. Pick your battles.

Beeld: iStock

Lees ook: Waarom je je 10.000 stappen per dag doel kan schrappen