Extra veel zin in chocolade en zout als je ongesteld bent? Dat komt dus hierdoor

Lichaam door Jeanine

Heb jij vlak voor en tijdens je menstruatie ook zo’n zin in chocolade en zout of vettig eten? Het is een beetje stereotyperend, maar het is wel waar: veel vrouwen hebben extra veel zin in chocolade als ze ongesteld zijn. Dat zit dus niet tussen je oren, in tegendeel: er is dus echt een reden voor.

Ongesteld zin chocolade

Lees ook: De signalen van een gezonde menstruatiecyclus

Veel zin in chocola

Ja, daar zijn ze weer hoor! In je lichaam wordt nu eenmaal veel gereguleerd door je hormonen. Je merkt het dan ook goed wanneer daar schommelingen in zijn. En wat is hét moment waarop jouw hormonen uit balans zijn? Juist, tijdens je menstruatie. Hierdoor raakt je serotoninelevel van slag en daalt dit. Het gevolg: je voelt je lusteloos, terneergeslagen en bent vooral op zoek naar comfort food and carbs. Koolhydraten stimuleren namelijk het serotoninelevel – en laat dat nou net in je favoriete snack zitten. Niet zo gek dus dat je een craving hebt naar een goede portie koolhydraten.

Magnesium

In chocola zit ook magnesium, een voedingsstof waar je vaak meer van nodig hebt tijdens je menstruatie. Mocht je dus ooit gehoord hebben dat chocolade helpt tegen krampen, dan kunnen we je gelukkig maken: door de aanwezigheid van magnesium kan het dus écht helpen. Goede repen om een extra reep Tony’s in te slaan, toch? Hoe lekker het ook is, kun je dit beter niet té vaak doen. Veel chocolade eten zorgt er ook voor dat je veel suikers binnenkrijgt, waardoor je bloedsuikerspiegel nog meer gaat schommelen. Kies daarom voor gezondere voedingsproducten met magnesium. Je kunt ook een supplement slikken tijdens je menstruatie om je magnesiumlevels hoog te houden.

via GIPHY

Behoefte aan zout en vettig eten

Laat jij de chocola tijdens je menstruatie staan en grijp je eerder naar iets vettigs en/of zoutigs? Dan moeten we je helaas wel teleurstellen, want heel blij wordt je lichaam hier niet van. Veel mensen voelen zich al opgeblazen wanneer ze ongesteld zijn en zout eten maakt dit niet veel beter. Daardoor houd je namelijk meer vocht vast. Dat geldt trouwens ook voor vet eten. Je oestrogeen gaat door transvetten omhoog, wat zich vaak uit in extra krampen en de typische pijn die met ongesteldheid gepaard gaat. Dat moet je niet willen, hoeveel zin je er ook in hebt.

Lees ook: Menstruatie pijn: Oorzaken, symptomen en oplossingen