Vulva ontharen: de mogelijkheden op een rijtje

Lichaam door Jeanine

Terwijl de één graag alles laat staan, haalt de ander het liefst zoveel mogelijk haar weg. Je denkt al gauw aan scheren of waxen, maar wist je dat er nog meer manieren zijn om je vulva te ontharen?

Lees ook: Bultjes op je bil: wat te doen?

Sugaring

Je lichaam ontharen door middel van suiker, citroen en zout. Het klinkt misschien gek, maar het werkt echt. Het is juist heel toegankelijk, want je hebt in een mum van tijd de sugar paste in elkaar geflanst. Je hoeft alleen maar de drie ingrediënten in een kommetje te doen en dit te verhitten. Zodra het koud is, strijk je wat van de pasta op je schaamstreek. Druk een lap van katoen erop zodat het goed aan elkaar hecht, om het vervolgens in één keer eraf te trekken. Een natuurlijke manier die heel goed werkt!

Laser

Het wordt steeds populairder om je lichaamshaar weg te laten laseren. Eerlijk is eerlijk, het idee dat je (bijna) nooit meer met een waxstrip of een scheermes aan de gang hoeft… Yes, please! Klinkt jou dat als muziek in de oren? Doe dan van tevoren je research en ga op zoek naar een kliniek waar jij je fijn bij voelt. De kosten kunnen wat hoger oplopen en het duurt een aantal sessies, maar dan ben je er ook klaar mee.

Waxen

Vind je scheren te veel gedoe om steeds bij te houden, dan kun je er ook voor kiezen om te waxen. Met een strip trek je in één keer de haren helemaal eruit. Hierdoor duurt het ook een stuk langer voordat het weer terug groeit. Besluit je om te waxen, dan heb je er zo’n drie tot zes weken lang geen omkijken meer naar. Je kunt het zelf doen, door eerst te scrubben en harsstrips te gebruiken. Vanwege de hoek kan dit wel wat lastiger zijn. Heel begrijpelijk dus als je het liever overlaat aan een professional. Daarvoor kun je ook naar een salon of waxbar gaan.

 

Scheren

Vind je waxen te veel gedoe en wil je liever iets meer controle hebben? Dan is scheren voor jou misschien wel de beste optie. Het is makkelijk, handzaam en ook easy om ‘even tussendoor’ te doen. Let er wel op dat je ofwel regelmatig een nieuw mesje haalt, ofwel het kopstuk op tijd vervangt. Scheermesjes worden na verloop van tijd namelijk bot, waardoor het lastiger wordt om te scheren en je sneller irritaties kunt krijgen.

Epileren

Wil je echt precies te werk gaan, dan is epileren ook nog een optie. Vooral de stugge haartjes boven je bikinilijn kun je zo makkelijk weghalen. Je kunt er ook voor kiezen om je gehele vulva te epileren, maar daar heb je wel heel veel geduld voor nodig. Het kan daarnaast ook best gevoelig zijn, vooral als je het met de hand doet. Gelukkig bestaan er ook elektrische epilatoren, om het proces ietsje te versnellen. Houd er wel rekening mee dat het nog steeds een lang proces is. Je moet vrij dedicated zijn om het op deze manier aan te pakken, maar dan heb je ook wat.

Crèmes

Vind je bovenstaande manieren te veel werk? Dan kun je ook een makkelijkere weg bewandelen: die van de ontharingscrèmes. Je hoeft het alleen maar op je huid te smeren en even te wachten tot het is ingewerkt. Daarna spoel je de restanten weg. Pas echter wel op met dit soort crèmes. Het is niet voor niets dat de haren vanzelf afbreken. Smeer het dan ook niet over je hele vulva, maar pas goed op de intiemere delen en test het van tevoren in de binnenkant van je knie.

Beeld: iStock

Lees ook: Last van een razor burn? Dit is hoe je 't voorkomt