Bultjes op je bil: wat te doen?

Lichaam door Jeanine

We hebben ze allemaal wel eens: bultjes of puistjes op de billen. Soms zijn ze na een paar dagen verdwenen, soms blijven ze een hele tijd zitten. De één heeft er meer last van dan de ander, maar het kan behoorlijk vervelend zijn. Wil jij zo snel mogelijk van de puistjes af? Dat snappen we heel goed. Dit kun je ertegen doen.

Bultjes billen

Lees ook: Zonneallergie? Dit kun je er tegen doen

Waardoor ontstaan ze?

Er zijn verschillende redenen waardoor je puistjes of bultjes op je billen kunt krijgen. De voornaamste oorzaken zijn de kleding die je draagt en zweet. Draag je vooral synthetische stoffen, bijvoorbeeld in je ondergoed, of heb je vaak panty’s aan? Daar word je huid over het algemeen niet heel blij van. Als je veel sport en daarna languit chillt in je sportlegging, kan het zweet niet weg. Oftewel: de perfecte broeiplaats voor bacteriën.

Dit kun je doen

1. Houd de huid schoon

Om te voorkomen dat het erger wordt, is het belangrijk om de huid goed schoon te houden. Blijf dus niet te lang in je sportkleding rondhangen, maar spoel het zweet zo snel mogelijk weg. Ook als je het snel warm hebt, is het verstandig om iets vaker een washandje over je achterste te halen. Zorg er daarbij ook voor dat er geen restjes zeep of shampoo op je huid achterblijven, want dat kan irriteren.

2. Draag luchtdoorlatende kleding

Als er één lichaamsdeel vaak in kleding wordt gehuld, dan zijn het toch wel je billen. Je kunt je wel voorstellen dat kleding daarom een boosdoener kan zijn. Het kan schuren en sommige materialen houden veel vocht en warmte vast. Het is dus wel zo slim om te letten op het materiaal. Draag luchtdoorlatende stoffen en vermijd een tijdje strakke kleding, zoals skinny jeans en panty’s. Natuurlijke stoffen, zoals katoen, zijn ademend en kunnen helpen om je huid wat rust te geven.

3. Verzorg je huid

Goede skincare is key. Een zachte scrub kan je huid weer als nieuw laten voelen. Let wel goed op de producten die je gebruikt. Zo kan een lotion met veel parfum meer kwaad dan goed doen, zeker als je daar gevoelig voor bent. Check dus eerst hoeveel ingrediënten erin zitten en wat deze zijn. Less is more, laten we maar zeggen. Wees trouwens wel voorzichtig met scrubben, want je wilt het natuurlijk niet nóg meer beschadigen.

4. Sta vaker op van je stoel

Ja, serieus. De puistjes op je billen kunnen ontstaan door (te) veel zitten op de bank of stoel. Heb jij een kantoorbaan en zit je het grootste gedeelte van de dag op je achterste? Zet dan een herinnering op je telefoon, laptop of smartwatch om wat vaker op te staan. Er kan wrijving ontstaan door de kleding, waardoor je huid warm wordt en geïrriteerd raakt. Best logisch eigenlijk, maar toch een eyeopener.

Lees ook: Oppepper voor je huid: zo werkt dry brushing