Dit is de reden dat je wasmand gaten heeft

Wonen door Chloe

Je hebt hier waarschijnlijk nog niet eerder over nagedacht, maar er zit toch echt een reden achter het feit dat een wasmand gaten heeft. Hoewel jij het misschien niet altijd even handig vindt aangezien de kleinste dingen er altijd door heen vallen, heeft het toch echt een handige functie. 

Lees ook: Waarom je een kopje rijst in je kledingkast moet zetten

Gaten in de wasmand

Je wasmand is (helaas) één van je meest gebruikte objecten in huis. Je sjouwt dat ding met een beetje pech dagelijks van de ene naar de andere kamer. En wanneer je dan weer de zoveelste sok verliest kan je die mand wel vervloeken. Maar de gaten zitten er zeker niet voor niks. Wasexpert Patric Richardson, auteur van het boek Laundry love: Finding Joy in a Common Chore vertelt ons waarom. Het heft namelijk alles te maken met het gewicht. Door de gaten is de wasmand minder zwaar. Wel zo fijn als hij helemaal vol zit met was.

Inspiratie uit rieten manden

Hier zijn ze natuurlijk niet zomaar opgekomen. Vroeger werden er namelijk gevlochten rieten manden gebruikt. Deze hebben van zichzelf er al gaten in zitten. Toen de goedkopere plastic manden op de markt kwamen werden de rieten manden nagebootst. Dit betekende dus dat ook de gaten overgenomen werden. En de plastic variant was een hit, want deze zijn veel makkelijk om schoon te maken dan de rieten wasmanden.

Nog meer voordelen

En niet alleen het gewicht is een groot voordeel, maar er zijn er meer. Wanneer je er bijvoorbeeld een vochtige handdoek of bezwete sportkleding ingooit kan het toch nog een beetje luchten. Wel zo fris als het er een paar dagen in blijft liggen. Ook kan je gemakkelijk zien hoe vol de wasmand is. De gaten zijn dus functioneler dan je zou denken. Dat er dan af en toe een sok doorheen valt, daar kunnen we wel mee leven.

Beeld: iStock

Lees ook: Hoe krijg ik vieze geurtjes uit mijn wasmachine?