Hoe krijg ik vieze geurtjes uit mijn wasmachine?

Wonen door Laura

Niemand ontkomt eraan: eens in de zoveel tijd komt er een muffe geur uit de wasmachine. Een halve fles geparfumeerde wasverzachter of een driedubbel wasprogramma, het baat allemaal niet. Er blijft een vieze lucht in je wasmachine en misschien zelfs je 'schone' was zitten. Bespaar jezelf een torenhoge rekening van de monteur. Wat wel werkt, dat lees je hier.

nare geur wasmachine

Lees ook: Jasses: dit kledingstuk was je veel te weinig

Draai regelmatig een kookwas

Wassen op 30 graden Celsius is misschien beter voor het milieu, maar niet goed voor je wasmachine. Na elke wasronde hoopt er namelijk viezigheid op in het apparaat. Als je op een lage temperatuur je textiel wast, hechten vuil en wasmiddel zich aan de trommel, rubbering ring en de slangen. Op den duur kan dit een muffe lucht veroorzaken. Ook kunnen onopgeloste restjes van wasmiddel achterblijven op je wasgoed, waardoor deze gaat stinken.

Zorg dus dat je je altijd houdt aan de voorschriften op het waslabel en de verpakking van wasmiddel, zodat zoveel mogelijk zeep afgevoerd wordt. Daarbij wordt geadviseerd om één keer per tien wasbeurten een kookwas (op 90 graden Celsius) te draaien. Dit doodt zoveel mogelijk bacteriën.

Wacht vervolgens niet tot je wasmachine weer gaat stinken, maar maak er een gewoonte van om regelmatig een kookwas te doen. Een handdoekenwas is hier heel geschikt voor. Zonder was in de trommel is het ook mogelijk, gooi dan een paar scheppen soda of een vaatwastablet in de trommel.

Maak de rubberen ring schoon

Als er een vieze lucht uit een wasmachine komt, is vetluis vaak de boosdoener. Rustig maar, dit is geen echte luis. Het is een ophoping van huidvet en -schilfers gemengd met onoplosbare delen (silicaten) uit wasmiddel. Wanneer de wasmachine niet goed (genoeg) onderhouden wordt, kan er een vettige, grijze smurrie in het apparaat achterblijven. Vaak vind je het terug in de rubberen kring.

Maak een sopje met heet water en een druppel afwasmiddel. Maak alle hoekjes en gaatjes van de ring schoon met een vaatdoekje. Maak moeilijk te bereiken plekjes schoon met een oude tandenborstel. Neem het daarna af met een nieuwe, schone, hete doek. Draai vervolgens een kookwas om te zorgen dat alle restjes afwasmiddel verdwijnen.

Maak het zeepbakje schoon

In de wasmiddellade blijven op den duur restjes zeep plakken. Het vormt een bron voor schimmels en bacteriën en dat gaat stinken. Haal het bakje voorzichtig uit het apparaat. Let op: vaak moet je een knopje indrukken. Boen 'm met wat afwasmiddel en heet water. Gebruik eventueel een tandenborstel voor moeilijke hoekjes. Spoel goed af, droog af en plaats voorzichtig weer terug.

Gebruik vloeibare wasmiddelen 

Wat is beter voor je wasmachine: vloeibaar of poeder? Vaak wordt er geroepen dat poederwasmiddel beter is. Het kan voorkomen dat je kleding frisser ruikt, maar witgoedmonteurs adviseren toch om vloeibaar wasmiddel te gebruiken. 

Verschoon het filter

Veel wasmachines hebben aan de voorkant een soort klepje met daarachter een plug. Als je deze losdraait, kun je via een slangetje overtollig water verdwijnen. Dit is water dat achterblijft na het wassen en vaak stinkt het enorm. Daarnaast vind je het filter: maak deze schoon onder de warme kraan. Stop de plug terug en sluit het klepje goed af. Draai hierna een kookwas met wat schepjes soda en je zult zien dat de stank verdwijnt.

Al deze stappen doorlopen en nóg een vreselijke lucht in je net gewassen kleding en/of je wasmachine? Dan moet er eventueel wel een monteur aan te pas komen.

Lees ook: Deze liedjes waren 10 jaar geleden (!) een hit