Stinkende kliko? Zo zorg je ervoor dat nare geurtjes verdwijnen

Wonen door Michelle

De afgelopen weken hebben we kunnen genieten van mooi weer en de komende maanden zullen hopelijk ook gevuld zijn met zonnige dagen. Eén van de nadelen is helaas wel dat je kliko kan gaan stinken. Vooral het gft-afval kan lekker gaan zweten dankzij de oplopende temperaturen.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om van de nare geurtjes af te komen. Wij geven een aantal tips!

1. Kliko reinigings abonnement

Iets wat altijd werkt, is het regelmatig laten reinigen van jouw container. Sluit een abonnement af bij Cleanprofs: een specialist op het gebied van reiniging van kliko's. Ze komen elke maand langs om je container te reinigen op de dag dat de container geleegd wordt. Er wordt alleen gebruikt gemaakt van  biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel en schoon water. Zo heb jij een schoongemaakte en fris ruikende container en het is niet belastend voor het milieu. Probeer het nu de eerste maand uit voor slechts 1 euro!

2. Oude kranten

Verzamel wat oude kranten en leg deze op de bodem van de container. Het papier zuigt alle vocht op waardor de kans minder groot is dat de bak gaat stinken. Door de deksel een beetje open te laten staan - bijvoorbeeld met behulp van een dunne plank - is de kans nog minder groot dat de bak gaat 'zweten'. 

3. Koffiedik

Meestal gooi je koffiedik toch al weg, dus dit komt even mooi uit! Koffiedik zorgt er namelijk voor dat nare geuren verdwijnen. Hoe meer koffiedik er bij je afval zit, hoe beter natuurlijk.

4. Stro 

Deze werkt eigenlijk precies hetzelfde als de kranten: stro absorbeert vocht en voorkomt dus dat de bak gaat broeien. Ook hierbij kun je een stok of een ander stuk hout gebruiken om de bak een stukje open te laten staan. 

Bonus tip: mottenballen

Krijg je de rillingen van allerlei ongedierte dat zich gaat voeden met behulp van jouw etensresten? Dan bieden mottenballen de uitkomst. Doe er een aantal in een panty en stop deze in de kliko. Mottenballen voorkomen dat beestjes eieren kunnen leggen in de bak waaruit bijvoorbeeld weer maden tevoorschijn komen.