Zo houd je jouw kruidenplantje uit de supermarkt in leven

Eten door Sanne

Het verschil tussen verse kruiden van een plantje of gedroogde kruiden is enorm. Een paar blaadjes basilicum maken je gerecht helemaal af. Maar uiteindelijk beland je plantje altijd verschrompeld in de groene bak terwijl je ‘m elke dag zoveel liefde gaf. Herkenbaar? Niet lang meer! Zo houd je jouw kruidenplantje uit de supermarkt in leven.

kruidenplantje supermarkt in leven houden

Lees ook: Zo kweek jij je eigen ananasplant

Plofplantje

First: it’s not your fault! Kruidenplantjes uit de supermarkt zijn eenmaal gekweekt op een manier dat ze niet erg lang in leven blijven. Ze worden snel opgekweekt en zijn daarom niet erg stevig. Je kunt het vergelijken met de ‘plofkip’.  Jouw kruidenplantje uit de supermarkt is eigenlijk een ‘plofplantje’. Het heeft zich in ideale omstandigheden kunnen ontwikkelen en mede daardoor kunnen ze bij jou thuis niet zoveel hebben. Een klein beetje teveel water of teveel licht, kan al extreme gevolgen hebben. Wil je het jezelf iets gemakkelijker maken? Ga dan voor een kruidenplantje van een tuincentrum. Deze hebben vaak meer tijd gekregen om op eigen kracht zich te ontwikkelen tot een stevige plant en kunnen daarom langer in leven blijven.

De juist plek

Niet alle kruidenplantjes zijn hetzelfde. Zo kan rozemarijn heel goed tegen de zon en is het niet erg als je deze op een plek neerzet met veel zonlicht. De meeste kruidenplantjes gedijen het beste op een plek met indirect zonlicht. Wil je je kruidenplantjes buiten zetten? Dat kan, maar het ligt aan het soort kruidenplantje wanneer je dit kunt doen. Zachte kruiden met flexibele stelen, zoals bieslook, koriander en basilicum zijn erg kwetsbaar. Ze kunnen niet zo goed tegen de kou en hebben meer water en licht nodig. Van mei tot en met september kunnen ze wél naar buiten. Harde kruiden met harde stelen zoals rozemarijn, lavendel, tijm, salie en laurier kun je in de winter wel buiten laten staan.

Verpotten

Waar je je kruidenplanten dan ook koopt, verpotten is heel belangrijk om de plant in leven te houden. Dus haal je mooiste potten tevoorschijn en doe hier nieuwe tuinaarde of potgrond in. Vervolgens haal je de wortels van het kruidenplantje voorzichtig uit elkaar en geef je elke stengel genoeg ruimte om te groeien. Het beste kun je ze dus ook verdelen over twee potten of één grotere pot. Zo hebben ze genoeg ruimte over om te groeien tot een stevige plant. Met goede potgrond kan je plantje weer zes maanden voorruit. Daarna hebben ze weer nieuwe potgrond nodig en begint het hele proces van ‘verpotten’ weer opnieuw.

De manier van water geven

Pas op met de hoeveelheid water die je geeft. Niet uitdroging, maar verdrinking is doodsoorzaak nummer één bij kruidenplantjes. Het beste wat je kunt doen is de plant van onderaf water geven. Zet je plant op een leuk schaaltje en giet het water op het schaaltje. Zo blijft het kruidenplantje droog en kunnen de wortels het vocht zelf opnemen wanneer zij dit nodig hebben.

Lees ook: Plantlovers opgelet! Zo stek je een pannenkoekenplant

Beeld: iStock