DIY: 10x lovely lampenkappen

Wonen door Marleen_S
Nee, we zijn niet tegen de lamp gelopen. Een lampenkap maak je in een handomdraai zelf. Of je versiert die saaie witte variant boven de eettafel met wat stof of krantenknipsels. Dat het heel makkelijk is, bewijzen we je met deze DIY’s!
 

Een oud fietsmandje kan prima dienst doen als lampenkap. Oké, het licht wordt er misschien niet mee gedempt, maar het staat wel cool. Draai er een mooi peertje in van niet al te veel watt en je hebt een hele mooie eyecatcher voor in de keuken of woonkamer.


Dit is een DIY van grover geschut. Vooral in je tuin of op het balkon staat deze robuuste lampenkap heel mooi. Met wat oud sloophout en een dik touw kun je zo aan de slag. Zo ga je te werk: scoor een frame van een oude, ronde lampenkap en bevestig de stukjes hout met lijm of ijzerdraad hieraan vast. Het touw gebruik je ter decoratie en wikkel je om zowel de boven- als onderkant van de lamp. 


Een mooie staande lamp op een kastje wordt pas echt gezien met een mooie lampenkap. Ben je die van jou zat, dan kun je hem oppimpen met lapjes stof. Knip uit een kleur stof naar keuze allemaal kleine vierkantjes van ongeveer dezelfde grootte. In de lampenkap prik je met een schaar allemaal gaatjes. Ze moeten redelijk dicht bij elkaar zitten, zodat je niet het risico loopt dat er een plekje open blijft. Vervolgens vouw je een vierkantje dubbel en duw je hem door het gaatje heen. Als het goed is, blijft 'ie zo zitten, anders gebruik je een drupje lijm. Werk tot slot de hele kap af en klaar is Kees.


Deze doet het vooral erg goed als nachtlampje. Koop een zwarte lampenkap, het liefst van glad materiaal. Prik er met een priem of dikkere naald gaatjes in. Het patroon kun je zelf bepalen. Maak een sterrenhemel of ga voor het leuke streepjespatroon van het voorbeeld. Maak het geheel af met een fluweel lint dat je om de boven- en onderkant drapeert. Doe dan alle lampen uit en schakel deze kleine rakker aan. Dan lijkt het net alsof je duizend sterretjes hebt in je kamer... 


Een sprookjesfan? Of je nu voor bovenstaande quote kiest of voor een andere zin, houd het wel beknopt. Anders loop je het risico dat je het niet goed kunt lezen. Je kunt direct op de binnenkant van de lampenkap je quote schrijven, maar om uitlekgevaar te voorkomen, kun je beter de woorden uit zwart papier knippen. Let op: Spray dit wel even in met een impregneerspray zodat de boel niet in de hens vliegt. Plak het vervolgens met textiellijm vast. 


Nog wat oude kranten over? Of een paar bladzijdes uit een oud boek? Knip deze in repen of kleine vierkantjes en beplak een witte lampenkap hiermee. Dit kun je kriskras door elkaar doen of je gaat voor nette rijen onder elkaar. Aan jou de keus.


Deze DIY is erg leuk om cadeau te doen aan je moeder, oma of beste vriendin. In ieder geval iemand van wie je veel houdt. Schrijf op een witte lampenkap - dan pakt een watervaste stift het beste - met een dun zwart stiftje een paar mooie quotes, een lief verhaaltje of allemaal woorden die je aan haar doen denken op. Dat is nog eens een uniek cadeau!


Fan van vogels? Mooi, want met deze DIY kun je er heel leuk wat nepperds voor gebruiken. Maak van een stuk kippengaas een lampenkap en verf deze goud. Hang 'm om je lamp en steek een stok erdoorheen aan de onderkant van de kap. Plak een paar nepvogels op de tak en in de lampenkap zelf - te koop bij Xenos, Action of andere hobbywinkels -  en je hebt een diervriendelijke lampenkap gemaakt.Als keukenprinses mag deze lampenkap eigenlijk niet boven de eettafel ontbreken. Je maakt 'm namelijk van, jawel, bestek. Bij kringloopwinkels kun je deze voor een prikkie scoren. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is een oud frame en wat ijzerdraad om de lepels, vorken en messen mee op te hangen. Enne, maak alles wel goed vast. Je gasten zitten niet te wachten op een vork die ineens in hun soep belandt.


Nog een houten lampenkap in dit rijtje, maar deze is wel binnenhuis-proof. Kies voor gebleekt hout, dat geeft een zachte en rustige uitstraling en volg dezelfde stappen als bij de tweede DIY van dit artikel. 


Van welke lampenkap gaat er bij jou een lichtje branden?