Waarom je retinol moet toevoegen aan je beauty-routine

Gezicht door Laura D

Droom jij steeds vaker van dat gladde huidje dat je vroeger had? Schrik je af en toe van alle opkomende gezichtslijntjes die je in de spiegel ziet verschijnen? Misschien moet je dan overwegen om retinol aan je skincare routine toe te voegen. Dit zijn de voordelen, én hoe je het moet gebruiken.

Lees ook: Strakker gezicht zonder fillers? De Gua Sha is je oplossing!

Vitamine A

Het woord retinol klinkt misschien niet zo sexy, maar het doet echt wonderen voor je huid. Het goedje is een vorm van Vitamine A. Deze vitamine staat bekend om het verminderen van huidveroudering. Het helpt je huid te herstellen, pigmentvlekjes te vervagen en zorgt voor een stevige, glad, egaal huidje. Wie wil dat nou niet? Ook kan het helpen om acnelittekens te verminderen, én het werkt tegen verstopte poriën.

 

Hoe werkt het?

Onze huid veroudert door allerlei redenen. Het is een natuurlijk proces zijn, maar kan versnellen door (werk)stress of luchtvervuiling. Hoe ouder we worden, hoe trager onze cellen zich gaan vernieuwen. Hierdoor krijg je die fijne lijntjes, rimpels en vlekjes in je gezicht. Retinol zorgt ervoor dat je cellen weer denken dat ze jong zijn. Hierdoor gaan je cellen zich weer sneller vernieuwen. Zo verdwijnen langzaam die tekenen van ouder worden op je gezicht. Klinkt fantastisch, toch?

Hoe gebruik je het?

Het is prima om retinol te gebruiken in combinatie met een reiniger, toner en exfoliant met AHA en BHA. Maar, kijk vooral wat bij jou het beste werkt. Gebruik deze eerst, zodat je gezicht grondig gereinigd is. Breng vervolgens de retinol aan zoals op de verpakking is aangegeven. Breng daarna een serum of nachtcrème aan.

Bouw het gebruik van retinol langzaam op. Het is best een heftig middeltje, dus het duurt even voor je huid aan de vitamine gewend is. Begin met het één keer per week aanbrengen. Smeer het daarna om de dag. Vervolgens kun je het elke dag aan je skin care toevoegen. Twijfels? Vraag dan altijd je huisarts of dermatoloog om advies.

Let op

Het beste is om het ’s nachts te gebruiken, omdat je huid gevoeliger wordt door het crèmepje. Gebruik je het toch liever overdag? Zorg dat je je gezicht na het aanbrengen van retinol insmeert met een SPF (minstens factor 30). Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Laat retinol dan staan. Er is een kans dat de retinol in je bloedbaan komt namelijk. Dit levert in principe geen schade aan je unborn baby, maar neem liever het zekere voor het onzekere.

Lees ook: Steeds puistjes op je kin? Dit zegt het over je gezondheid