Snel iets pakken? Dan kan je je koelkast beter open laten

Wonen door Chloe

Even snel wat te drinken pakken of de boodschappen opruimen? Dan zou je denken dat het beter is om de koelkast tussendoor dicht te doen. Beter voor de koelkast en voor de energierekening, toch? Think again. Wij vertellen waarom je voor kleine dingen de koelkast beter open kan laten.

koelkast open latenLees ook: Ah ha! Dus zo deel je een koelkast goed in

Koelkast open of dicht?

Hoewel je zou denken dat het beter is om je koelkast zoveel mogelijk dicht te houden, is dit toch niet helemaal het geval. Het is namelijk beter om de koelkast open te laren staan, dan hem telkens kort even open te doen. Dit komt omdat als je de koelkast steeds open en dicht doet er ' turbelentie' kan ontstaan. En nee, we hebben het hier niet over het soort turbelentie wat je in een vliegtuig hebt. Wanneer je de koelkast steeds kort open hebt en weer sluit trekt er warme en vochtige lucht naar binnen. Iets wat je dus niet in je koelkast wilt hebben. 

Open laten dus

Wanneer je voortaan dus even snel iets pakt, kan je hem dus beter even open laten staan. Ook nu kan er 'turbelentie' ontstaan, maar dit gaat vele malen langzamer dan hem vaker open en dicht te doen. Wanneer je hem gewoon open laat ontstaan er minder luchtstromen en hoeft het apparaat ook minder hard te werken om weer op temperatuur te komen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je koelkast nu maar uren open laat staan, want daar is hij niet voor gemaakt. Wel is het goed om even te letten op het zwaaien met de deur. Wanneer je dit te hard doet kan ook dit leiden tot meer energieverbruik door de hevige luchtstroming.

Beeld: iStock

Lees ook: Kleine keuken: 5 handige oplossingen om meer ruimte te creëren