Kleine keuken: 5 handige oplossingen om meer ruimte te creëren

Wonen door Chloe

Of je nou een keukenprinses bent of niet, je keuken is één van je meest gebruikte plekken in huis. Je begint op deze plek je dag met een bakje koffie en sluit hier je dag af met het maken van je avondmaaltijd. Als je een kleine keuken hebt kan je aanrecht al snel vol staan en kan het rommelig ogen. Met deze handige tips creëer jij orde in de tent.

kleine keukenLees ook: Poepen in stijl: interieur inspiratie voor het toilet

1. Efficiënte kastindeling

De meeste keukenkastjes zijn als volgt verdeeld: een kast vol met verschillende mokken en glazen, een kast waar de pannen in opgestapeld staan en een kast voor de borden. Vooral de borden kunnen veel ruimte innemen aangezien dit vaak kleine stapels zijn. Alle ruimte aan de bovenkant wordt dus niet gebruikt. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld rekjes kan je deze ruimte veel efficiënter indelen. Ook voor de rondslingerende pannendeksels hebben we een oplossing. Hang aan de binnenkant van de kast een paar dunne plankjes op met wat ruimte tussen de kast en het plankje. Hiertussen kan je makkelijk de deksels ophangen.

2. Potten

Het gebruik van potten ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar het kan ook nog eens ruimte besparen. Je kan ze natuurlijk op de planken zetten of op je aanrecht, maar je kan ze ook ophangen. Schroef de deksels van de potten vast aan de onderkant van je keukenkastjes of plankjes. Handig en het ziet er ook nog eens super leuk uit!

 

3. Planken

Als je weinig kastruimte hebt dan kan je dit makkelijk oplossen door lege plekken op te vullen met plankjes. Hier kan je bijvoorbeeld wat leuke mokken opzetten of aan hangen met haken. Zet vooral je mooiste keukenitemsop de planken en stop je met kaas aangebakken tostiapparaat in de kast.

4. Extra kastruimte

Als je al een paar jaar in een huis woont kom je er vanzelf wel achter dat je te veel spullen hebt. Door de jaren heen heb je zoveel potjes en mokken opgespaard dat het de kasten uitpuilt. Nou kan je natuurlijk een grote schoonmaak doen, maar je kan ook een klein kastje of een rijdend rekje aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vitrinekast waar je je glazen in kwijt kan. Deze staat ook heel leuk in je woonkamer en hoeft dus niet in je keuken te staan.

 

5. Kleiner dan het lijkt

Als je een kleine keuken hebt, kan je het ook groter doen lijken. Dit kan je doen door het gebruik van kleuren. Kies in je keuken voor lichte kleuren en vermijdt zwart zo veel mogelijk. Ook kan je door losse spullen op te ruimen meer ruimte creëren. Laat dus niet te veel rondslingeren en ruim je losse zak koffiebonen en theezakjes op in een leuke mand of pot.

Beeld: iStock

Lees ook: Haal Ibiza in huis: de 12 leukste boho interieuritems