Dit is waarom je juist parfum moet dragen voor het slapen gaan 

Vrije tijd door Angel

Ben jij ook zo dol op luchtjes en zou je het liefst 24/7 naar een lekker parfum ruiken? Dan kunnen we je het goede nieuws brengen: parfum opspuiten voor je gaat slapen kan geen kwaad. Het kent zelfs voordelen…

Lees ook: Wat is beter? Wel of niet uitslapen in het weekend

Herinneringen

Geuren staan in verbinding met je herinneringen. Had jij je lievelingsluchtje op tijdens een geluksmomentje? Zoals de eerste ontmoeting met je geliefde of op een goed nieuwsdag? Als je eraan terugdenkt krijg je een positief en rustig gevoel. Vooral als je ditzelfde luchtje opdoet voor je in je nest gaat. Dat hebben diverse onderzoeken aangetoond. En als je wakker wordt, ruik je nog lichtjes het parfum in bed. Zo begin je je dag gelijk met een positive vibe

Verschillende geurtjes

Welk soort parfum kun je dan dragen voor je onder de wol duikt? Dat hangt af van jouw voorkeur. Weet je het even niet, dan volgt een goede tip. Parfumeur Paolo Terenzi vertelt tegen magazine Real Simple welk parfum een goede werking heeft. “Mijn advies is om vanillegeuren te dragen om vredig te slapen en om uitgerust wakker te worden.” Paolo voegt eraan toe dat witte bloemen ook een positieve invloed hebben op de nachtrust, zoals jasmijn, ylang-ylang en magnolia’s.

Rustgevende werking

Als je moeilijk in slaap valt ‘s nachts, is het volgens aromatherapeut Rachel Beider het beste om een combinatie van salie, Romeinse kamille en bergamot uit te kiezen. “Romeinse kamille is zeer rustgevend en kalmerend wanneer je het voor het slapengaan aanbrengt. Salie helpt om rusteloosheid te verminderen en bergamot staat bekend om zijn verlagende effect op de hartslag en bloeddruk, wat stress en angst kan verminderen,” aldus Rachel.

Dag- en nachtluchtje

Wil je een speciaal bedparfum kiezen? Dan raadt Paolo Terenzi aan om de geuren te gebruiken met natuurlijke moleculen. Volgens de parfumeur hebben deze hetzelfde effect als aromatherapie, waardoor je dus makkelijker in slaap valt. Paolo zegt ook dat synthetische geuren deze gunstige eigenschappen helaas niet hebben. Dat komt omdat synthetische geuren gemaakt zijn van ingrediënten uit het laboratorium, in tegenstelling tot natuurlijke parfums. Die zijn weer gemaakt van plantaardige, natuurlijke ingrediënten.

Het is overigens niet de bedoeling dat je je bedparfum overdag draagt. Je lichaam went aan het bedparfum: je brein associeert dit met slapen, daardoor bestaat er een kans dat je overdag zo in slaap wil gaan kukelen.

Lees ook: Waarom je vandaag nog moet beginnen met wandelen