Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Wat is beter? Wel of niet uitslapen in het weekend

Het is een standaard routine: na vijf dagen werken is het eindelijk vrijdag, zeggen we "Fijn weekend!" en kunnen we niet wachten om in ieder geval zondag lekker uit te slapen en onze wekker (eindelijk) eens uit te zetten. Of het nu echt een goede habit is om elk weekend uit te slapen is nog altijd een grote vraag, maar logisch is het zeker. Vijf dagen in de week vroeg opstaan en vermoeid terugkomen van werk is a hard job, dus het is zeker niet gek dat jij het weekend gebruikt om je slaap in te halen. Maar is elk weekend uitslapen wel zo 'goed' als we denken? Het antwoord vind je hier.

Lees ook: Beginnen met hardopen: interval schema

Uitslapen in het weekend: goed of niet?

De gemiddelde mens heeft zo'n zeven tot acht uur slaap nodig per nacht. Genoeg slapen is vooral belangrijk voor je concentratie, je gezondheid en je nachtelijke herstel na een lange werkdag. Je zult het misschien niet altijd merken, maar wanneer je bijvoorbeeld vier of vijf uur slaapt per nacht, heeft dit effect op jouw concentratieboog, stress en gezondheid. 

Hoewel het erg logisch lijkt, is het niets minder dan een fabel dat je je slaap 'in kan halen' in het weekend. Je lichaam herstelt namelijk niet van de afgelopen week waar je minder hebt geslapen, blijkt uit onderzoeken. Hoewel je minder stresshormonen aanmaakt - omdat je lekker kan slapen - wordt je niet meer geconcentreert of fitter. 

Is uitslapen dan tóch wel goed voor je?

Teleurgesteld hoef je niet te zijn, want uit recent onderzoek is gebleken dat uitslapen in het weekend tóch niet zo slecht voor je schijnt te zijn als ze eerst dachten. In Zweden startten ze een 13 jaar lang onderzoek met 38.000 mannen en vrouwen onder de 65 jaar. Uit dat onderzoek is gebleken dat mensen die minder dan vijf uur slapen een groter risico lopen om eerder te overlijden dan mensen die zes tot acht uur slapen. Wat ook uit dat onderzoek was gebleken is dat mensen die doordeweeks weinig slapen maar in het weekend uitslapen niet een grotere kans hebben eerder te overlijden. No stress, dus!

Ondanks dat het dus niet altijd even gezond is of goed voor je concentratieboog, zorgt uitslapen in het weekend er niet voor dat je eerder overlijdt. Maar wil je echt voor je lichaam zorgen, wordt het echt aangeraden zes tot acht uur te slapen per nacht. Slaaplekker!

via GIPHY

Lees ook: Dit wist jij nog niet over sperma

Bron: hetkanwel.nl