6 redenen om over te stappen op vegan cosmetica

Make-up door Daniëlle

Er wordt al een tijdje veel gespeculeerd over hoe de wereld eruit zal zien als iedereen vegan wordt. Geen vlees, geen dierentesten of leren tassen en schoenen meer. Het menu van jouw favoriete restaurant zal bestaan uit plantaardige gerechten en een drogisterij uit cruelty free en veganistische cosmetica. Wanneer je zelf ook een stapje verder wilt zetten en vegan wilt worden, kun je al een groot verschil maken door vegan cosmetica te gebruiken.

Lees ook: Make-up kopen? Hier moet je op letten!

Waarom vegan cosmetica?

Om de wereld een stukje beter te maken, want laten we vooropstellen dat dat nu toch écht nodig is, kun je al veel dingen doen. Zo stappen steeds meer mensen over op een veganistisch of vegetarisch dieet en verkopen steeds meer beauty brands vegan make-up. Toch lijkt voor velen de overstap naar een compleet vegan lifestyle nog een té grote stap.

De mens is een carnivoor en dat is lastig uit hun systeem te halen. Vaak is het nemen van een kleinere stap dan toch iets makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan het overstappen op vegan cosmetica. Om deze 6 redenen zou je al over moeten stappen op vegan cosmeticaproducten.

1. De producten worden niet getest op dieren

Naast dat een vegan make-up product geen dierlijke ingrediënten bevat, is het ook nog eens 100% cruelty free. Dit houdt in dat het product niet wordt getest op dieren. Er is namelijk een verschil tussen vegan, vega en dierproefvrije make-up. Vega betekent dat het product geen ingrediënten bevat van (dode) dieren, dierproefvrij betekent dat het product niet is getest op dieren. Vegan is eigenlijk een mix van de twee: geen dierlijke ingrediënten en geen dierproeven. Best of both worlds.

2. Vegan cosmetica is goed voor jouw huid

Huidproducten zonder dierlijke ingrediënten zijn ontzettend goed voor je huid, omdat het alleen bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Je huid raakt er dus minder tot niet geïrriteerd van. Nu is vegan make-up over het algemeen goed voor elk type huid, maar vooral voor een gevoelige huid. Fijne voorbeelden van vegan huidproducten zijn jojoba olie of aloë vera.

3. De verpakking helpt de natuur ook een handje mee

De ingrediënten zijn 100% natuurlijk, dus dat is de verpakking uiteraard ook. Vegan producten zijn 9 van de 10 keer verpakt in een recyclebaar en eco-friendly verpakking.

4. Het is niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor jou

De meeste mensen die kiezen voor een vegan product zijn vaak of ontzettend gek op dieren of ontzettend zorgzaam voor de aarde… of allebei. Door veganistische cosmetica te gebruiken help jij niet alleen de wereld een stukje beter te worden maar voel je jezelf misschien ook een stuk beter bij het gebruiken van jouw cosmetica.

5. Je weet (eindelijk) wat je op je gezicht smeert

Je herkent het vast wel: je staat in de drogisterij en bekijkt de ingrediëntenlijst van jouw favoriete mascara. Je kunt de helft niet lezen omdat het zo ontzettend klein is, maar je kunt ook maar niet bedenken wat die lastige benamingen voor ingrediënten nou betekenen. Wat is bijvoorbeeld lanoline? Dat lastige woordje staat voor wolvet, een dierlijk ingrediënt dat wordt gebruikt om het cosmeticaproduct vloeibaar te maken en te houden. Echter zal er zal nooit ‘wolvet’ in de ingrediëntenlijst worden gezet, want dit schrikt mensen natuurlijk af - vandaar het woordje lanoline. Wanneer je overstapt op vegan cosmetica valt deze last van je schouders: de ingrediëntenlijst is duidelijk en het bevat dus geen dierlijke ingrediënten.

6. Je hebt minder last van allergieën

De kans op een allergische aanval is minder groot wanneer je overstapt op veganistische producten. Dit komt omdat het alleen maar uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Wel is het belangrijk om te onthouden dat het nooit kwaad kan voor de zekerheid even de ingrediëntenlijst te checken.

Lees ook: Make-up dragen met lenzen: hier moet je op letten