Uitgerekte trui? Zó maak je ‘m weer mooi!

Mode & trends door Laura D

Heb je je lievelingstrui zo vaak gedragen dat hij nu een beetje uitgelubberd is? Of heb je een trui gekocht die meer oversized is dan je gehoopt had? Geen zorgen! Met deze tips past jouw trui weer helemaal perfect.

Lees ook: Hoe handig: 5 trucjes met je Apple Watch

De bijna-altijd-goed manier

Heb je een trui van wol, kasjmier, angora of mohair? De beste manier om deze stoffen te laten krimpen is om ze heet (60 graden) te wassen. Keer de trui binnenstebuiten en stop hem in een kussensloop. Kies niet het volledige programma, maar check tussendoor hoe ver je trui is gekrompen. Het beste is om elke 10 minuten even te checken.

Nog niet genoeg gekrompen? Stop de trui dan op een lage temperatuur in de droger en check elke 6 minuten hoe de situatie is. Ga net zo lang door tot je trui weer naar wens zit.

Een 100% katoenen trui krimpen

Vul een grote pan met water en breng het aan de kook. Leg daarna de trui in de pan en laat het 5 minuten even goed borrelen. Voeg natuurazijn toe aan het water om kleurvervaging tegen te gaan.

Haal de trui uit het water, dep het goed droog met een handdoek en pak je strijkijzer. Leg een handdoek op de trui, zodat je niet direct contact hebt met de stof, en strijk de trui 5 minuten op de allerhoogste stand. Check goed hoe ver de stof krimpt en ga niet verder als je twijfelt of als het ineens op een babytruitje lijkt.

Een wollen trui krimpen

Als je de juiste stappen volgt kun je een wollen trui helemaal opnieuw vormgeven, en dus ook laten krimpen!

  1. Vul een bak die groot genoeg is voor jouw trui met koud water, een beetje bleekmiddel en ongeveer een eetlepel bleekvrij wasmiddel. Meng dit met je hand.
  2. Vouw je trui binnenstebuiten en laat het 5-10 minuten bleken in het mengsel.
  3. Check elke drie minuten hoe het met je trui gaat en haal hem er desnoods eerder uit.
  4. Belangrijk: de wol is nu makkelijk te re-shapen, dus wring de stof niet uit en maak er ook geen prop van. In plaats daarvan kun je het beste met een handdoek de trui zo goed mogelijk droogdeppen.
  5. Nu komt het leuke werk: knijp in de gedeeltes die jij kleiner wil hebben. Reshape de stof precies zoals jij dat wil. Niet helemaal goed gegaan? Geen zorgen, herhaal de eerste paar stappen en hervorm de trui opnieuw.
  6. Hang de trui niet te drogen, maar leg ‘m plat neer.

Oeps: te erg gekrompen?

Heb je de trui per ongeluk iets te enthousiast gekrompen en lijkt het nu net een babytruitje? Vul dan een emmer met lauwwarm water, gooi er babyshampoo of haarconditioner in. Dit zal ervoor zorgen dat de vezels van je trui zachter worden zodat ze makkelijker kunnen stretchen. Leg je trui 20 minuten tot twee uur in het water. Laat het water uit de emmer, maar wring de trui niet uit. Leg de trui plat neer en dep deze droog met een handdoek. Je kunt ook een slacentrifuge gebruiken. Pin de trui nu zo groot als jij hem wil hebben vast met bijvoorbeeld punaises op een groot stuk karton en laat de trui een uur lang drogen. Herhaal dit als hij nog niet zo groot is als jij wil hebben. Good as new!

Lees ook: Face ID werkt niet door je mondkapje? Zo los je het op!