Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Hey, moordgozâh! Deze 15 Haagse uitdrukkingen wil je kennen

Of je er nu geboren en getogen bent of af en toe door de stad loopt: als je Haagse uitdrukkingen eenmaal hoort, krijg je ze niet meer uit je hoofd. Sommige uitdrukkingen kun je nog wel vertalen, maar wat betekent de rest eigenlijk? Deze vijftien Haagse uitdrukkingen wil je weten!

Den Haag

Lees ook: Dit zijn de beste vintage shops in Den Haag

15 Haagse uitdrukkingen

Als buitenstaander is het echte Hagenees soms best lastig te verstaan. Wat bedoelen ze in vredesnaam met een ‘kanoh’? En waarom noemt iemand je een een ‘moordgozâh’? Nou, dat is dus allemaal hartstikke positief. Met deze snelcursus in uitdrukkingen ben jij binnen no time op de hoogte!

1. Beschuitstuitâh met sallûf

Geen idee wat je hiermee bestelt? Nou, het is gewoon een broodje bal met mayo.

2. Geef mein un bakkie pleur en un kanoh

Een bakkie pleur kunnen we nog vertalen, maar een ‘kanoh’ is blijkbaar een koekje. Oftewel: mag ik een kopje koffie met een koekje?

3. Hij hep un tuin op z’n buik

Heengaan, het loodje leggen, sterven: er zijn verschillende manieren om te zeggen dat iemand niet langer in leven is. Is iemand overleden? Dan zeg je in Den Haag dat hij een tuintje op zijn buik heeft.

4. Groen pikkie

Nee, dit heeft niets te maken met jaloezie of met een penis, in tegendeel. Een groen pikkie is een augurk. Hoe meer je weet…

5. Gooi die plank is in dat gat

Lekker plat, lekker duidelijk! Hiermee wordt bedoeld: doe die deur eens dicht. Best logisch eigenlijk.

6. Je moedah!

Deze heb je ongetwijfeld vaker gehoord, ook als je je niet in Den Haag bevindt. Dit betekent eigenlijk: Ja, daaaag!

7. Kâhwe klâuwe

Heb jij ook altijd koude handen? Dan moet je deze uitdrukking zeker kennen als je naar Den Haag gaat.

8. Kakkuh zondag dâhwe

Klinkt wat smerig, maar dit heeft juist niets te maken met een grote boodschap. Hiermee zeg je juist dat alles lekker makkelijk is.

9. Kicke!

Vind je iets hartstikke tof of gaaf? Dan is dat ‘kicke’!

10. Komp een telex ut darmstad

Jawel, deze gaat juist wél over ontlasting. Lekker subtiel, we houden ervan. Komp een telex ut darmstad betekent dat je moet poepen.

11. Opuh ruggetjuh

Gaat een frikandel speciaal er bij jou wel in? Dan kun je een ‘opuh ruggetjuh' bestellen in Den Haag. We snappen het idee, maar of de naam nou zo’n hit is…

12. Titihangmat

Oké, deze gaan we sowieso overnemen. Een titihangmat is namelijk de Haagse uitdrukking voor een beha. We love it.

13. Moordgozâh

Dit klinkt niet echt positief, maar dat is het juist wel. Als jij een moordgozâh wordt genoemd, vind iemand jou dus een fijne vent. Toch goed om te weten!

14. Wie de poes nie scheert, is dâh beurt nie weert

Nog een uitdrukking die helemaal niet zo dubbelzinnig is als je zou denken. Dit is namelijk een Haagse variant op het albekende spreekwoord: wie het kleine niet eert, is het grote niet weert.

15. Pierewaaien

Lekker een middagje pierewaaien, oftewel: een middagje naar Scheveningen! Geef toe, het klinkt eigenlijk best aandoenlijk.

Beeld: iStock

Lees ook: Hé bolleboos: deze plat Amsterdamse woorden wil je weten