Lifestyle / Media
Media

Eerst duimpje omhoog, dan seks: deelnemers Big Brother moeten consent tonen aan camera's

Het is bijna zover: na twintig jaar wachten komt realityserie Big Brother vandaag terug op televisie. Honderd dagen lang worden de deelnemers opgesloten in een huis en wordt álles gefilmd – ook alle seksuele avontuurtjes. Om er zeker van te zijn dat alles met wederzijdse toestemming gebeurt, is er een nieuwe regel ingevoerd: de deelnemers moeten eerst hun duim opsteken naar de camera voordat ze van bil gaan.

Big Brother

Lees ook: Big Brother is back: dít zijn de 8 kandidaten van het nieuwe seizoen

Seks in Big Brother-huis

Het is niet niks, zo lang samenwonen met nog zeven anderen. Overal hangen camera’s en je bent geen minuut van de dag echt alleen. Geen wonder dat er hier en daar romances opbloeien en de need for sex toeneemt. Dat is wel gebleken uit vorige seizoenen van Big Brother. Helemaal leuk, maar consent staat altijd voorop. De producenten hebben daarom één simpele regel in het leven geroepen. Als je op het punt staat om seks met elkaar te hebben, moeten beide bewoners hun duim opsteken naar een van de camera’s. Eenvoudig, maar wel effectief én noodzakelijk.

Verkrachting in Spanje

Heel nieuw en onverwacht is de regel trouwens niet. De makers willen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat seks vrijwillig is en niemand gedwongen wordt. Dat was drie jaar geleden helaas een heel ander verhaal. In het Spaanse Big Brother-huis werd een bewoonster destijds verkracht door een andere deelnemer. De twee waren al eerder het bed ingedoken, waardoor de producenten dachten dat het ook deze keer vrijwillig was. Pas achteraf werd duidelijk dat hij tegen haar wil in seks met haar heeft gehad. Tegen de verkrachter is inmiddels tweeënhalf jaar celstraf geëist.

Regels

De duim omhoog-regel wordt al gebruikt in het Zweedse Big Brother-huis en maakt het een stuk makkelijker voor de makers om toezicht te houden. Dat is overigens niet de enige manier waarop ongevallen en uit de hand gelopen scenario’s worden voorkomen. Zo is er in het hele huis geen sterke drank te vinden. Alcohol drinken mag alleen in het weekend na 19.00 uur of tijdens een feestje. De deelnemers 'worden niet volgegoten, ook niet als het saai wordt', aldus producent Jeroen Compeer. Safety first, daar kunnen we alleen maar achter staan!

Beeld: RTL

Lees ook: Molactie in Heel Holland Bakt verdeelt kijkers: waar is Sabines deeg?