‘Gelukkig nieuwjaar’: Wanneer mag je dit niet meer zeggen?

Lifestyle door Redactie Ze.nl

'Nog gelukkig nieuwjaar!' of 'de beste wensen!' zijn uitspraken die je vaak hoort als je mensen weer voor het eerst ziet nadat het nieuwe jaar is ingegaan. Als je met collega's, vrienden of kennissen bent begin januari, worden de leuzen door iedereen gezegd. Maar wanneer is het eigenlijk officiëel tijd om het niet meer te zeggen?

Lees ook: 5 goede voornemens voor je relatie

Stel dat je iemand sinds de jaarwisseling niet meer hebt gezien, dan is het gebruikelijk om eerst nog de beste wensen uit te spreken. Soms kan het echter verwarrend zijn tot wanneer dit eigenlijk nog kan, want is er een moment waarop het ‘te laat is’ om het te zeggen? 

Onofficiële richtlijnen ‘gelukkig nieuwjaar’ wensen

Natuurlijk is er geen officiële datum waarop je echt niet meer ‘gelukkig nieuwjaar’ kan zeggen. Toch zijn er een paar bekende data die we kunnen volgen. De eerste is 6 januari. Dan is het namelijk Driekoningen: de Christelijke feestdag waarop de heilige koningen Jezus bezochten. Vanaf deze datum zou de kerstperiode afgesloten worden en is het voor sommigen vanaf deze dag de laatste die gebruikt kan worden voor nieuwjaarswensen (en vanaf deze dag is ook kerstversiering volgens sommige mensen not done).

Ook wordt uitgegaan van 15 januari. Dit komt omdat veel mensen na oud en nieuw nog een aantal dagen vrij zijn, dus is het gebruikelijk om anderen gelukkig nieuwjaar te wensen tot aan het einde van de tweede week van januari. Hiermee heb je net iets meer tijd om de mensen om je heen een voorspoedig 2021 te wensen. Je kan dus nog best flexibel zijn, maar maak het, als het mogelijk is, niet al te gek. Want als je iemand in februari nog gelukkig nieuwjaar wenst, heb je de boot misschien toch een beetje gemist.