12 herkenbare uitspraken als je uit Twente komt (deel 2)

Lifestyle door Juliët

‘Ik pak de paling in' of ‘het hangt er met de benen uit’. Ken jij deze uitspraken al of zegt het je helemaal niks? Voor de echte Twentenaren onder ons zijn deze uitspraken voorkomen normaal. De rest van Nederland heeft waarschijnlijk geen idee wat al die ingeslikte woorden betekenen. In dit tweede deel hebben wij nog meer herkenbare uitspraken uit Twente op een rijtje gezet. 

Lees verder: 12 herkenbare uitspraken als je uit Twente komt

1. Maak an

Maak is an! Wanneer iemand dit tegen je roept uit Twente, dan bedoelt diegene dat je moet opschieten. Niet treuzelen.

2. Ik pak de paling in

Misschien wel de meest gekke uitspraak in dit rijtje. Je kan de paling hier namelijk heel snel verwarren met een échte vis, die ingepakt wordt. Toch is de betekenis heel simpel: ik ga er weer vandoor.

3. Hij heeft de kop verkeerd staan

Hij heeft het hoofd verkeerd staan. En dit betekent niet dat er echt wat mis is met je hoofd. Je bent gewoon chagrijnig.

4. Het hangt er met de benen uit

Een toepasselijke uitspraak voor als je deze periode gaat winkelen in de stad. “Het hangt er met de benen uit.” Het is er gewoon heel druk.  

5. Wat een sloffe koekjes

Dit is ook weer zo’n uitspraak die je maar net moet weten, anders snap je het niet. Het gaat hier over oude koekjes die zacht zijn geworden. Als iemand dus tegen je zegt "wat heb je sloffe koekjes", dan weet je genoeg.

6. Past het in de kattenbak?

Hier heb je niet werkelijk katten voor nodig. Het betekent eigenlijk gewoon de kofferbak van de auto. “Kom, we leggen de tassen in de kattenbak." 

7. Heanig an

Bij het afscheid namen zeggen Twentenaren ‘Heanig an”! Het is vooral een advies dat je dan meekrijgt. Maak je niet te druk, stay cool! 

8. Op de hakkepak springen

Op de hakkepak springen is misschien wel een van de onbekendste uitspraken. Dit betekent letterlijk bij iemand op de rug springen.

9. Hef de knoll’n op

Je hebt de knollen op en daarmee wordt niet bedoelt dat je iets opeet. Het betekent dat iemand heel erg moe is. Het is mooi geweest voor vandaag.

10. Drietbuul

Ach kom op, drieterd, vaak bu’j te bang! Drietbuul of drietbuule betekent letterlijk bangerik in Twente.

11. Otto aan straat zetten

Als je de otto aan de straat zet dan zet je de vuilnisbak klaar om opgehaald te worden. Weg met dat vuil!

12. De melk is kapot

Huh de melk kapot? Nee, met het melkpak zelf is er niks aan de hand. Het betekent dat de melk over de datum is.

 

via GIPHY

 

Bron: Tubantia.nl, Beautify.nl en Cosmopolitan.com Beeld: iStock