12 herkenbare uitspraken als je uit Twente komt

Lifestyle door Juliët

‘Brommers kiek’n’ of ‘ik zet even het raam los’. Ken jij deze uitspraken? Voor de echte Tukkers onder ons klinkt dit voorkomen normaal. De rest van Nederland heeft waarschijnlijk geen idee waar je het over hebt. Al dat platte gepraat en die ingeslikte woorden. Wij hebben de meest herkenbare uitspraken uit Twente op een rijtje gezet. Laat je verrassen!

1. Brommers kiek’n

Een welbekende uitspraak tijdens het uitgaan. Het heeft niks met brommers kijken te maken. Nee, het is ontstaan als smoes om een meisje of jongen mee naar de buiten te ‘lokken’. In de hoop dat er iets als zoenen gaat gebeuren.

2. Ik zet het raam even los

Het raam is niet kapot, het moet juist open. Een echte Twentenaar zegt niet: “ik doe het raam open.” Nee, ik doe hem gewoon lekker los. 

3. Onmeunig

Onmeunig lekker dat broodje! In Twente wordt dit woord vaak gebruikt. Misschien ken je de uitspraak wel van de Johma salades. Ook uit Twente en onmeunig lekker. Het is eigenlijk een woord voor ‘heel erg’.  

4. Kats vergeten

Deze uitspraak heeft niks met katten te maken. Het betekent gewoon letterlijk dat je iets helemaal vergeten bent. Best simpel, toch?

5. Good goan

In de rest van Nederland kennen ze: ‘het ga je goed’. In Twente zeggen ze dit net even iets anders. Het is een echte bekende Twentse groet die we elkaar toewensen.

6. Ajuus

Ajuu paraplu! Oftewel: tot ziens. Ik ga ervandoor! Daaág.

7. Steek me de gek niet aan

Als je iemand de gek aansteekt, dan hou je diegene voor de gek. Oftewel: je neemt diegene in de maling.

8. Naar huis heen gaan

 Het is naar huis toe of naar huis. Tukkers doen het lekker dubbelop en gaan voor ‘naar huis heen gaan’. Heen gaan kun je verwarren met sterven. Dit is gelukkig niet wat ze ermee bedoelen.

9. Sjikker (kats bezopen)

Wat ben jij ‘sjikker’ of ‘kats bezopen’! Oftewel harstikke dronken. Je hebt iets te diep in het glaasje gekeken.

10. ’t löp wa lös

Voor als je dacht: dit is loslopend wild? Dan zit je fout.  Dit betekent toch echt iets anders, namelijk: het komt allemaal wel goed. Maak je geen zorgen!

11. Mijn handen pikken

“Bah wat pikt dat toch!” Hiermee probeer je eigenlijk te zeggen dat hetgeen wat je aanraakt plakt. De tafel pikt, m’n handen pikken of de vloer pikt.

12. Poar neem’n

Bij problemen moet je er een paar nemen. Een populaire uitspraak onder de jongeren. Hiermee bedoel je dan een paar biertjes. In de regio Twente kunnen ze aardig wat bier drinken.

 

via GIPHY

 

 

Bron: Tubantia.nl, Beautify.nl en Cosmopolitan.com Beeld: iStock