Maak jouw tuin klaar voor de winter

Wonen door Redactie Ze.nl

De temperaturen dalen en de dagen worden korter: de winter staat voor de deur! Is jouw tuin klaar voor het koudste seizoen van het jaar? De natuur komt in een ruststand terecht en daar mogen we van genieten. Maar om de tuin te kunnen bewonderen in de winter, is het wel zo fijn om deze winterklaar te maken. Zo kun je met een gerust hart Winter Wonderland beleven. Wat kun je allemaal doen om jouw tuin winterproof te maken?

Winterklaar tuin

Lees ook: VIDEO DIY: Zo maak je heel gemakkelijk zelf een plant wall

Bescherm tuinmeubelen tegen de winter

Tuinmeubelen kunnen het gehele jaar buiten blijven staan, ook in de winter. Een prettig idee, maar tegelijkertijd willen we natuurlijk ook goed voor de meubelen zorgen zodat we er optimaal van kunnen genieten. In het voor- en najaar kun je de meubelen schoonmaken en tussendoor kan het helpen om het vuil er regelmatig af te halen. Zo voorkom je een grote poetsbeurt aan het einde van het seizoen en kun je het makkelijk bijhouden. De meubelen kun je beschermen met handige hoezen, maar vergeet de kussens niet. Leg de loungekussens op een droge plek, zodat vocht niet de kans krijgt om in de kussens te trekken. Heb je gekozen voor een tuinbank van hout? Houd er dan rekening mee dat je deze minstens twee keer per jaar moet schoonmaken en behandelen, zodat hij langer meegaat. We willen zo lang mogelijk kunnen genieten van het ultieme zitcomfort en de sfeervolle uitstraling!

Denk aan de dieren

Wist je dat veel grote en kleine dieren in jouw tuin schuilen tegen de kou? Onder de bladeren, achter de takjes, onder de grond; we worden omringd door dieren die ook in de winter van jouw tuin genieten. Snoei daarom niet zomaar struiken en bomen, want het kunnen stuk voor stuk schuilplaatsen vormen waar dieren overwinteren. Plaats bijvoorbeeld eetplekjes voor vogels en creëer een veilige schuilplaats voor de egels.

Mulchen

De tuin winterklaar maken, dat klinkt als een tijdrovende klus. Misschien denk je dat je veel moet snoeien en alle bladeren weg moet halen. Gelukkig is deze gedachte niet meer van deze tijd, want je mag lekker lui zijn! De term ‘mulchen’ betekent namelijk dat de bodem rondom de planten, struiken en bomen bedekt mag blijven met organisch materiaal. Je mag daarom bladeren laten liggen, want dat is juist goed voor de bodemstructuur. De bladeren beschermen de bodem, ze vormen een schuilplaats voor insecten en zorgen voor meer voedingsstoffen in de grond. Je moet de bladeren wel van het gazon verwijderen, maar je kunt het blad voortaan in de borders leggen. Dat scheelt je vast een hoop tijd!

Bollen in de grond

Voor de eerste vorst is het handig om bollen in de grond te stoppen. Bloembollen plant je meestal vanaf half september tot ongeveer half december. Het is belangrijk om deze niet tijdens de vorst of natte periode in de grond te planten, omdat de kans op bevriezen of rotten dan groter is. Lees je van tevoren in zodat je de bollen op het juiste moment plant. Ook staan er meestal op de verpakking aanvullende tips waar je de bollen kunt planten (schaduw of een zonnige plek) en hoeveel ruimte de bloemen nodig hebben. Ideaal als je (licht)groene vingers gaat ontwikkelen en je meer wilt leren over het groeiproces!

Lees ook: Zo voorkom je diefstal tijdens de feestdagen