Lifestyle / Wonen
Wonen

Zo voorkom je diefstal tijdens de feestdagen

‘Raam dicht, lichtje aan en deur op slot.’ Komt deze slogan je bekend voor? Natuurlijk wel, het is namelijk de slogan van de preventieve woninginbraakcampagne van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Onthoud deze slogan tijdens de feestdagen. Mensen zijn dan vaak op pad, bijvoorbeeld naar een coronaproof kerstmarkt of naar hun familie. Een ultieme kans voor inbrekers om ongestoord hun slag te slaan. Hier zit jij echt niet op te wachten. Voorkom diefstal tijdens de feestdagen door deze onderstaande tips op te volgen. You’re welcome.

Diefstal feestdagen

Lees ook: Waarom het nog niet zo gek is om met kerst alleen te zijn

Een goedgekeurd slot en sleutel eruit

Inbrekers weten als geen ander hoe je een slot open kunt breken. Zij kunnen met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Daarnaast kunnen zij ook een gaatje boren onder het slot van een deur of raam. Op deze manier kunnen ze met een ijzerdraad de sleutel omdraaien en/of de raamsluiting openen. Gebruik daarom alleen goedgekeurde sloten om dit te voorkomen. Laat de sleutel niet in het slot zitten en berg deze veilig uit het zicht op.

Wacht met social media

Zet niet op social media welke feestdagen je weg van huis bent. Dit is praktisch een uitnodiging om jouw huis leeg te roven. Inbrekers checken jaarlijks social media op dit soort berichtjes. Plaats gewoon achteraf waar je bent geweest.

Verlichting aan

Wanneer jij van huis gaat, houd dan enkele lampen aan. Dus niet alleen de kerstboom, die truc kennen ze inmiddels wel. Het kost misschien iets meer stroom, maar hierdoor word jij wel minder snel slachtoffer van een woninginbraak. Laat het nog natuurlijker overkomen door een timer op de lamp te zetten. Het valt ook op als hetzelfde licht drie dagen 24/7 brandt. Denk ook aan verlichting buitenshuis. Als deze automatisch aanspringt bij beweging, schrikt dit inbrekers af. Vertel ook aan buren die je vertrouwt dat je van huis bent, als ze gestommel horen dan kunnen ze de politie waarschuwen.

Kostbare spullen uit het zicht

Heb jij net een nieuwe televisie of laptop gekocht? Wanneer je weggaat, zorg je ervoor dat deze niet te zien zijn. Vergeet ook niet de verpakkingsdozen netjes weg te ruimen, anders weten ze alsnog dat er bij jou een dure televisie te halen valt.

via GIPHY

Containers of ladders vastzetten

Veelgebruikte voorwerpen van een inbreker zijn een ladder of een container. Een inbreker gebruikt deze om binnen te komen. Daarom is het belangrijk om deze buiten bereik te zetten of zet ze vast met een slot. Probleem opgelost.

Ruim niet op

Kerstdiner bij de fam? Zorg ervoor dat je huis er bewoond uitziet. Zet de radio of televisie aan (dit maakt geluid), koffie kopjes op tafel en eventueel de auto van de buren, die wel thuis zijn, op de oprit. Daarnaast kan je ook nog gebruikmaken van bewegend licht. Koop LED-kaarsen en zet deze vlak achter de vitrage. Ze werken op batterij en flikkeren net zoals een echte kaars. Wanneer jij enkele dagen weg bent, kun je de buren vragen om je post weg te halen en de gordijnen af en toe open en dicht te doen.

Zorg dat je huis goed zichtbaar is

Een hoge heg of bomen om je woning zorgen ervoor dat jouw huis niet goed zichtbaar is. Fijn als je van privacy houdt, maar een ideale beschutting voor inbrekers. Eenmaal in jouw tuin kunnen ze rustig hun gang gaan. Jouw woning kan beter goed zichtbaar zijn vanaf de straat. Zo kunnen jouw buren ook een oogje in het zeil houden.

Alarmsysteem

De beste manier om inbrekers te voorkomen is natuurlijk een alarmsysteem. Ga wel voor kwaliteit, want ook met alarmsystemen zijn inbrekers tegenwoordig erg handig geworden.

Lees ook: Zo vier je oud en nieuw coronaproof