Lifestyle / Eten
Eten

YUM! Deze wijnen zijn het lekkerst voor bij het kerstdiner

Ga jij voor een witte of rode wijn? Een lekkere kerstwijn vinden, is niet zo gemakkelijk. Wij ontdekten de wijnen van Derrick Neleman. Hij heeft een wijnhuis in een van de hoogste gebieden van Valencia en maakt biologische, vegan wijnen van lokale druivensoorten zoals de bobal en de bijna uitgestorven verdil druif. Inmiddels hebben wij de ideale wijn voor bij het kerstdiner gevonden. Ook een glaasje?

Neleman wijnen kerstdiner

Lees ook: Zo blijft een geopende fles wijn langer goed

Wat is belangrijk bij het maken van goede wijn?

Ten eerste is een gunstig klimaat belangrijk voor bouw van biologische wijn: de vele zonuren geven de druiven wat ze nodig hebben om uit te groeien tot sappige, smaakvolle vruchten, terwijl de koele nachten ervoor zorgen dat schimmels geen kans krijgen. Ew, gelukkig maar. De wijn heeft niet alleen een gunstig klimaat nodig, maar ook een goede bodem, waarin de wijnranken (druiventak) geworteld zijn, speelt een grote rol. De wijnranken zelf zijn ook belangrijk. Zo groeien de bobal druiven aan wijnstokken van wel 60 tot 80 jaar oud. Ze leveren minder op dan jongere wijnstokken, maar ze worden gewaardeerd om hun kwaliteit. ‘Minder’ betekent in dit geval kwantiteit. De aantallen zijn dus misschien minder groot, maar de kwaliteit van de druiven is fantastisch. Oude wijnstokken of minder oude wijnstokken, zo lang de wijn maar goed smaakt, right?

Welke wijnen zijn ideaal voor bij het kerstdiner?

Je start natuurlijk met een feestelijk aperitief: bubbels! Neleman Cava Brut is een lekkere, biologische én vegan mild-droge Cava, gemaakt volgens de traditionele methode.

Na genoten te hebben van wat bubbels, ga je door met de Neleman Bobal wijn. Dit is een krachtige, zondoorstoofde wijn. Inmiddels weten we dat bij Neleman de wijnstokken wel 60 tot 80 jaar oud kunnen zijn. De kwaliteit is dus fantastisch. Je proeft donkerrood fruit en mooie eikenhouten aroma’s van leer en sigaren. Deze wijn combineer je perfect bij krachtige schotels en gestoofde, kruidige gerechten. Ideaal voor bij het kerstdiner. De Neleman Bobal kreeg maar liefst 93 van de 100 punten van de Master of Wine, Tim Atkin. Wauw, wat een score!

Houd je niet zo van rode wijn en ga je liever voor een witte wijn? Kies dan van voor de Viognier Verdil. Dit is de ideale borrelwijn. De viognier zorgt voor een mooie ronde, zachte smaak en de verdil geeft de wijn een fris tintje. Perfect bij visschotels of schaal- en schelpdieren.

Maar wacht even, vegan?

Wij horen jullie al denken: ‘wijn wordt toch gemaakt van druiven?’ Het zit zo: voor het klaren van wijn wordt in de reguliere wijnproductie vaak gebruikgemaakt van dierlijke producten zoals kippeneiwit of vislijm. Bij Neleman doen ze dit anders. De wijn wordt geklaard met plantaardige alternatieven zoals eiwit verkregen uit bijvoorbeeld kikkererwten of aardappelen. Zo blijft de wijn vegan. Aha, nu snappen we het.

Lees ook: 10 feitjes over wijn die je wilt weten voor je volgende glas