6 tips om stress de baas te zijn

Ontspanning door Bente

We hebben het altijd druk, druk, druk. Als je aan iemand vraagt hoe het gaat, krijg je vaak het antwoord: ‘Ja goed, maar druk’. Dat opgejaagde gevoel kan leiden tot stress en dat staat vaak in de weg van je geluk. Vooral met de feestdagen in aantocht is het hoog tijd om je stress even flink aan te pakken. Deze zes tips kunnen je helpen rustig door het leven te gaan. Klinkt goed, hè? 

Lees ook: Waarom een tijdje 'offline' gaan ontzettend goed kan helpen

1. Stel vast waarom je stress hebt 

Om stress effectief te kunnen aanpakken, is het goed om eerst te kijken naar waar de spanningen vandaan komen. Neem je op het werk te veel hooi op je vork? Of heb je zorgen over geld of je relatie? Word bewust van dingen die je stress geven. 

2. Zorg goed voor jezelf 

Een gezonde leefstijl kan het effect van stress verminderen. Dat betekent dus niet meer elke avond chips eten op de bank. Houd deze dingen in je achterhoofd wanneer je een healthy lifestyle wil aanhouden:

  • Een gezond voedingspatroon. Eet dus voldoende groente, fruit, peulvruchten, vis, noten en volkoren producten. Producten als rood vlees, ongezonde snacks, alcohol en frisdrank laat je zoveel mogelijk staan.
  • Voldoende beweging. Sporten kan een gezonde manier zijn om met stress om te gaan. Probeer iets te vinden wat je leuk vindt, zodat het niet als een verplichting voelt. Of ga sporten met een vriendin, kun je meteen even bijkletsen. 
  • Een goede nachtrust. Hoeveel slaap je nodig hebt is persoonlijk, het kan tussen de 6 en 8 uur zijn. Probeer zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip op te staan en te gaan slapen, zodat je een goed slaapritme creëert. 

3. Maak wekelijks een planning 

Probeer je week zo goed mogelijk in te plannen, maar plan daarbij niet te veel verplichtingen per dag in. Durf ook af en toe nee te zeggen. Als jij een dag lekker helemaal niks wil doen, is dat ook goed. Maak een onderscheid tussen de activiteiten die je energie kosten en de activiteiten die je energie opleveren. Plan dus niet alleen je dingen die je móet doen in, maar ook de momenten van ontspanning. Het is ook mogelijk dat het afspreken met bepaalde mensen je altijd veel energie kost. Het is dan goed om eens kritisch naar je relatie met deze persoon te kijken. Is het contact het wel waard? 

via GIPHY

4. Leer om los te laten 

Stress komt vaak omdat je je ergens zorgen over maakt. Je kunt er daarom veel baat bij hebben dingen los te laten. Leren loslaten is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel iets waar je actief aan kunt werken. Je kunt jezelf met oefeningen trainen om in de juiste mindset te komen. Het helpt om op te schrijven op welke zorgen je invloed hebt en bij welke niet. Als je iets aan het probleem kan doen, maak je een plan om het op te lossen. Zo niet, accepteer dat en probeer het los te laten. Probeer je te realiseren dat piekeren niets oplevert en alleen maar je geluk in de weg staat.  

5. Multitasken is niet de oplossing 

Soms heb je zoveel moeite om alle ballen in de lucht te houden, dat je denkt dat multitasken de oplossing is. Niet alleen bezorgt het je meer stress, maar je wordt er ook niet efficiënter van. Het voelt een stuk beter om je op één taak richten en je zult het sneller afkrijgen als je je er goed op concentreert. 

6. Zoek een methode om met acute stress om te gaan 

Er is een verschil tussen acute stress en chronische stress. Als je chronische stress te lijf bent gegaan met een uitvoerige aanpak, kan het nog steeds voorkomen dat je acute stress hebt. Denk aan een deadline die wel heel dichtbij komt. Het is belangrijk om een methode te vinden die voor jou werkt bij acute stress. Zo kan het helpen om te mediteren. Dit kan in het begin lastig zijn, maar je kunt het leren en er snel beter in worden. En het fijne is dat mediteren niet veel tijd in beslag hoeft te nemen. Tien minuten is bijvoorbeeld al goed. Ga op een rustige plek zitten en focus je op je ademhaling. Haal rustig adem en word je hier bewust van. Ook al lukt het je misschien niet meteen om niet ergens anders aan te denken, je zult merken dat het rustgevend werkt. 

Lees ook: Waarom wandelen beter is dan hardlopen