Schoonmoeder from hell: 6 x jullie ervaringen

Relaties door Bente

Eindelijk heb je de leukste persoon van de wereld aan de haak geslagen, krijg je te maken met een monster in law. Nou hebben veel vrouwen een lieve schoonmoeder, maar het is lang niet altijd rozengeur en maneschijn. Deze zes lezeressen hadden het in ieder geval niet getroffen. "Van haar moest hij het met mij uitmaken. Anders zou ze mij wat aandoen."

Lees ook: Daten tijdens de coronacrisis: 5 vrouwen vertellen

Voodoo

Amber* (34): “Mijn man is het oogappeltje van mijn schoonmoeder. Ze woont twee straten verderop zodat ze altijd dichtbij hem is. Gelukkig is mijn man veel op zee en komt ze dus maar twee keer per maand over de vloer. Ik probeer haar zoveel mogelijk te ontwijken, want onze relatie bestaat uit ruziemaken. Mijn schoonmoeder vindt dat ik haar zoon van haar heb gestolen. Ze was er ook niet mee eens dat we in het huwelijksbootje stapten. Op onze trouwdag was ze niet welkom. We wisten dat ze deze mooie dag zou verpesten. Ze zegt vaak gemene dingen tegen me, zoals: ‘ik ga voodoo op je doen’. Zelfs naar onze kinderen – haar kleinkinderen - kijkt ze niet om. Het heeft jaren geduurd voordat mijn man inzag wat zijn moeder mij allemaal aandeed. Hij heeft haar nu gelukkig duidelijk gemaakt dat ze moet accepteren dat we bij elkaar blijven.”

Geen interesse

Frieda* (45): “Het is onduidelijk waar het allemaal is misgegaan. In ieder geval kun je wel stellen dat mijn schoonmoeder het slecht trekt dat haar zoon volwassen is geworden en zijn eigen beslissingen maakt. Waaronder zijn partnerkeuze. Aan het begin van de relatie met mijn man, liet ze al vallen dat ze het ‘gezellig vond zonder aanhang’. Over onaardig gesproken… Een gezellige babbel, vragen of het goed gaat of andere interesses toonde mijn schoonmoeder niet. Ik werd zelfs genegeerd in mijn eigen huis. Op kinderverjaardagen werd visite vriendelijk begroet en mij sloeg ze over. Pas toen ik zwanger raakte, begon ze interesse te tonen. Dat stopte toen ze merkte dat we haar niet zoveel betrokken als zij wilde. Na het zoveelste conflict hebben mijn man en ik besloten dat het zo niet verder kon en hebben het contact (tijdelijk) verbroken.”

Rood haar

Machteld (54): “Ik was niet gek op mijn schoonmoeder, maar ik had ook geen hekel aan haar. Mijn schoonmoeder was geen liefdevol persoon, ook niet naar haar eigen zoon toe. Ze was op zichzelf gericht, zei waar het op stond en had niet door dat het onaardig was. Het liefdevolle is haar denk ik nooit geleerd. Mijn beide schoonouders kwamen uit een groot gezin uit Limburg. Voor hen was naamgeving een big deal. Ze waren daarom teleurgesteld toen wij een dochter kregen. De enige kans om de familienaam voort te zetten werd verbroken. Vervolgens adopteerden we onze zoon. Ook bij deze situatie stond ze niet te springen, want ze kende de verhalen waarbij het fout ging.

Je kan wel stellen dat ze sociaal onhandig was en weinig empathie toonde. Dit werd ook duidelijk toen ik was bevallen van mijn dochter. Ik heb rode haren, nog geen 24 uur na de bevalling kwam mijn schoonmoeder langs. Ze keek in de wieg en zei: “Wel jammer dat het geen jongen is, maar gelukkig heeft het geen rood haar.” Ik was woest! Achteraf bleek wel dat ze niet wilde dat haar kleindochter zou worden gepest, zoals zij vroeger bij een klasgenoot had ervaren.”

Niet geaccepteerd

Loïs* (38): “Mijn schoonmoeder is lesbisch, wat betekent dat ik niet één, maar twee schoonmoeders cadeau kreeg. Helaas hebben ze onze relatie nooit geaccepteerd. Mijn partner en ik zijn een samengesteld gezin. Hij heeft een dochter van drie en ik een van zes. Mijn schoonmoeder ziet mij en mijn dochter als indringers. Op verjaardagen of logeerpartijtjes worden we beiden compleet genegeerd. Ik vind het vooral erg voor mijn dochtertje, want ze doet zo haar best. Mijn partner en ik zitten al ruim drie jaar in rechtszaken met zijn ex. De zus van mijn partner heeft achter onze rug contact gezocht met deze ex. Contact met zijn zus is daarom verbroken. Mijn schoonmoeder kan dit niet accepteren en belt ons gerust twintig keer op een dag. Ze zit steeds in de slachtofferrol en dreigt zelfs met zelfmoord. Contact met andere familieleden heeft ze niet, want die zijn haar gedrag ook beu. We proberen nu ook afstand te nemen van mijn schoonmoeder...”

Bemoeial

Melanie* (26): “Mijn schoonmoeder is een lieverd, maar onze relatie is af en toe echt een nachtmerrie. Ze bemoeit zich van nature al met alles en iedereen, maar toen ik bevallen was van mijn zoontje liep dit helemaal uit de hand. Zodra mijn schoonmoeder in de buurt is, ben ik als moeder dismissed. Zij bepaalt wat hij eet, drinkt en wel of niet mag. Roept mijn zoon: 'Mama' dan antwoordt mijn schoonmoeder met: 'Ja, schat?'. Het dieptepunt was dat ik niet wilde dat mijn zoontje met een klein poppetje speelde dat hij steeds in zijn mond stak. Ik wilde het van mijn zoon afpakken, maar mijn schoonmoeder sprong er gelijk ook bovenop. Vervolgens zaten mijn schoonmoeder en ik samen aan het poppetje te trekken terwijl mijn zoontje allang afgeleid was. Gelukkig grijpt mijn vriend of zijn zus geregeld in met: ‘Mam, kap eens met bemoeien’. Dat is fijn. Ze zegt dat ze ‘er gewoon niks aan kan doen’. Ik houd dan braaf mijn mond. Dat is niet hoe ik eigenlijk in elkaar zit, maar voor de familieband wel de verstandigste beslissing.”

Chantage

Tessa* (36): “Twee jaar geleden besloot mijn vriend zijn moeder uit te nodigen om met ons mee te gaan naar Engeland. Mijn vriend en ik kwamen net uit een moeilijke periode en konden daar verblijven in het huis van een vriendin. Mijn schoonmoeder had net haar zoveelste relatie afgebroken en kon dus met ons mee. Achteraf het slechtste plan ooit, want hier ging het allemaal mis. Mijn schoonmoeder bemoeide zich met alles. Ze gunde ons geen privacy en steeds haar woordje klaar. De bom barstte. Het was zelfs zo erg dat ze op vakantie smoesjes bedacht om alleen met haar zoon ergens heen te gaan en mij niet mee te nemen. Eenmaal thuis bleef ze mijn vriend bellen en berichtjes sturen. Van haar moest hij het met mij uitmaken. Anders zou ze mij wat aandoen. Als hij mij zou verlaten, dan zou ze voor hem een appartement kopen. Ook heeft ze mij zwart gemaakt tegenover de hele familie. Achteraf een bekend patroon van mijn schoonmoeder. Mijn vriend is hiervoor vijftien jaar getrouwd geweest en zijn ex was ook nooit goed voor mijn schoonmoeder en is nooit geaccepteerd. Mijn vriend ging niet in op het aanbod van de flat of de andere nare opmerkingen. Nu wil ze hem onterven in de hoop dat hij met hangende pootjes bij haar terugkomt.”

*Wegens verzoek voor anonimiteit zijn er pseudoniemen gebruikt.

Lees ook: Zo kom je over iemand heen die jou uit het niets heeft gedumpt