Waarom we schoonmoeders haten

De maatschappij door Janneke
Met vriendlief bij zijn moeder op de koffie: gezellig of een ware hel? Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de Britse vrouwen de relatie met haar schoonmoeder beschrijft als slecht of zelfs verschrikkelijk.

Een grote controlfreak, irritante bemoeial of ongelooflijke bitch: sommige schoonmoeders maken het je niet gemakkelijk. Haar zoon mag dan wel dolgelukkig met jou zijn, door schoonmama?s keuring kom jij niet zo easy...

Bijna één derde van de 2.000 ondervraagde vrouwen zegt dat haar schoonmoeder haar het gevoel geeft niet genoeg te zijn voor hun partner. Velen wonen dan ook het liefst zo ver mogelijk bij hun mother in law vandaan. Dit alles blijkt uit een enquête op de website Netmums.

Cruella de Vil
Dat schoonmoeders een ware 'Cruella de Vil' kunnen zijn, blijkt wel uit de cijfers: een kwart van de ondervraagden verhuist nog liever dan dat ze wekelijks bij ?moeders? op de koffie moeten. Zo?n 16% vindt haar schoonmama bitchy, 22% noemt haar veel te grof, 25% vindt het een controlfreak en zo?n 35% meent dat ze vooroordelen heeft. Zelfs 5% zegt dat zij de oorzaak is van hun scheiding.


Type schoonmoeder

Jij en je lief zijn net terug van een weekend weg, of je schoonmoeder hangt alweer aan de telefoon met je partner. "Liefje, ik heb zo?n pijn in mijn rug. Het gaat helemaal niet goed met mij. Kom je snel weer langs?"

Komt dit je bekend voor? De zeer aanhankelijke, emotionele (dramatische) schoonmoeder kan een ramp zijn voor de relatie. Vooral wanneer manlief niet in de gaten heeft dat zijn moeder hem enorm claimt.

En zo zijn er nog meer type schoonmoeders:

  • De 'ik weet het beter'-schoonmoeder
  • De 'ik spring altijd binnen wanneer ik wil'-schoonmoeder
  • De ongeïnteresseerde 'sorry maar ik heb mijn eigen leven'-schoonmoeder
  • De 'mijn zoon kan niets fout doen'-schoonmoeder
  • En de glamoureuze oma.
Perfecte schoonmoeder

Herken jij al het bovenstaande niet in jouw schoonmoeder? Dan mag jij flink in je handjes knijpen! Uit onderzoek blijkt dat de perfecte schoonmama iemand is die jong van geest is, onafhankelijk, genereus, leuk en de grens kent tussen het bieden van steun en bemoeizucht.

Welke type schoonmoeder heb jij en hoe zijn jouw ervaringen met haar?