De 5 schoonmoeders from hell

Relaties door Karin
Schoonmoeders kunnen heel leuk, gezellig en lief zijn. Maar soms, héél soms, heeft je kersverse lover een gedrocht van een moeder! En daar moet je het dan maar mee doen. Ze.nl zet ze op een rij.

1. De bemoeizuchtige schoonmoeder

Ja, ze bedoelt het allemaal hartstikke goed. Maar jullie bepalen toch echt liever zelf waar jullie gaan samenwonen. En dat je tegen haar gezegd hebt dat je een paar kilo's kwijt wil, was achteraf ook niet echt een lumineus idee. Aangezien ze nu drie keer per week met je naar de sportschool wil, samen aan de Weight Watchers wil en je allerlei calorievrij eten voorschotelt.

Symptomen: ze is een controlfreak en zodra je iets laat vallen over relatieproblemen, toekomstideeën or whatever mailt ze je vijf keer per dag met goedbedoelde tips.


2. De jaloerse schoonmoeder

Haar zoon is alles voor haar. Ze ziet jou dus als een indringer, als iemand die haar 'lieve pieve akoetsjiekoetsjie'-zoon van haar heeft afgepakt. Ging zij eerst onderbroeken voor hem kopen, nu ga jij shoppen met je vent. En dat trekt ze niet. Nog erger: als hij dit niet eens doorheeft. Daardoor kiest hij altijd haar kant en krijgt zij hierdoor uiteindelijk haar zin. Takketeef.

Symptomen: ze eist alle aandacht op van je vriend, vertelt stiekem leugens over jou tegen hem en kraakt je - achter je rug om - af .

3. De 'ik wil je beste vriendin zijn'-schoonmoeder
Oké, deze variant is natuurlijk beter dan voorgaande variant, laten we eerlijk zijn. Maar ook deze schoonmoeder kan behoorlijk vermoeiend zijn. Want ja, als je zegt dat je geen behoefte hebt aan haar WhatsApp-jes, mailtjes, Facebook-berichten en tweets (ja, ze is hip en 'jong'), dan beledig je haar misschien. En als jij nog lang met je vriend wilt blijven zul je je schoonmoeder toch te vriend moeten houden. Maar tegelijkertijd wil je duidelijk maken dat dit toch een beetje too much is. Jullie zijn tenslotte schoonmoeder en -dochter, en geen vriendinnen.

Symptomen: ze vindt je kleding geweldig en wil met je uit en met je shoppen. En ze stalkt je elke dag. En nacht.


4. De zure schoonmoeder

Misschien ken je ze wel. Van die zure vrouwen. Het is niet dat ze niet lief zijn of je niet mogen, maar ergens is er iets fout gegaan. Of ze hebben te veel zorgen gekend in het leven. Zo ook zij. Daarom reageert ze nooit met een lach op grapjes, maar gaat ze er serieus op in. Het is moeilijk om deze vrouw een keer echt vrolijk te zien, deze momenten zijn sporadisch.

Symptomen: in het begin denk je dat ze je niet mag, of denk je dat het aan jou ligt. Maar dan blijkt dat ze ook zuur reageert op grapjes van haar man of zoon. Kortom: zelden een lachend gezicht.

5. De 'niemand is goed genoeg voor mijn zoon'-schoonmoeder
Deze vrouw vindt niemand goed genoeg voor haar zoon, en jou dus ook niet. Voor de dames die Wie Trouwt Mijn Zoon hebben gekeken: wellicht herken je Anneke hierin, de moeder van zoon Elmer. (Alhoewel, die past ook in de categorie 'bemoeizuchtig'.) Aangekomen bij de eerste ontmoeting met je schoonmoeder, alias De Vleeskeuring, zegt de eerste blik van haar genoeg. Een naar gevoel bekruipt je onmiddelijk. En hoezeer je jezelf ook probeert ervan te overtuigen dat je het mis hebt en dat ze je heus Heel Aardig vindt, hoe sterker dit negatieve gevoel wordt.

Symptomen: ze geeft je af en toe een sneer á la 'ben je wat aangekomen?' of 'jouw opleiding is zeker niet zo moeilijk?'

Heb jij ervaring met één of meerdere van deze schoonmoeders?