Daten tijdens de coronacrisis: 5 vrouwen vertellen

Relaties door Jeanine

Een relatie hebben kan heel leuk zijn, maar daten kan een hele lijdensweg zijn. Een goede match zijn, op allerlei afspraakjes gaan en allebei die spark voelen: zo gemakkelijk is het allemaal niet. De coronacrisis maakt dat allemaal nog een tikkeltje lastiger, want waar vind je nu een leuke, nieuwe lover op anderhalve meter? Deze 5 vrouwen delen over hun ervaring.

Lees ook: Hoe zit het met de 1,5 meter regel als je een latrelatie hebt?

Trouble in paradise

Voor de singles is het knap lastiger geworden om aan hun trekken te komen. Kun je nog iemand spontaan aanspreken aan de bar, of moeten we het maar online proberen? Het blijkt maar weer: de corona-crisis brengt ook op liefdesgebied behoorlijk wat trouble met zich mee. Deze vijf vrouwen probeerden het!

Soa-test als tweede date

Alyssa (24): Na een halfjaar online daten, had ik eindelijk de moed om weer eens af te spreken. De regels waren versoepeld en de restaurants gingen weer open. De hele avond lang hebben we gepraat en het klikte gelijk. Het was zo gezellig dat ik de laatste trein naar huis miste. Hij bracht me thuis, wat ik superlief vond en waardoor ik meer tijd met hem had. Mijn ouders waren op vakantie en kwamen bijna weer thuis. Hier moest ik gebruik van maken! We eindigden met elkaar in bed en het was geweldig. Een week later zouden we weer afspreken, maar hij belde dat hij niet zo leuk nieuws had. Hij moest zich laten testen op chlamydia en raadde mij aan hetzelfde te doen. De tweede date is toen ingeruild voor een soa-test. Corona is dus niet het enige wat je kan oplopen als je date in deze tijd!”

Van het terras geveegd

Anne (28): “Daten in coronatijd vind ik best lastig. In het begin dacht ik dat het wel zou meevallen, omdat je nog wat leuks kon doen, zoals midgetgolven of een drankje drinken. Het is toch anders. Je praat met elkaar over thuiswerken, over alle dingen die je mist, reizen die je zou gaan maken. Je wilt interessant klinken, maar alles wat je bespreekt is vooral nostalgisch. Daarnaast is daten ook minder zorgeloos. Om tien uur ‘s avonds word je van het terras gestuurd terwijl je nog maar een paar biertjes op hebt. Je kent iemand nog niet goed genoeg de date thuis voort te zetten. Ook is de spontaniteit van daten eraf. Je raakt niet meer met iemand in de kroeg of op een festival aan de praat. Je bent gebonden aan datingapps, waar iedereen uitgeblust is door corona. Voor mij geen succes tot nu toe.”

Van auto-bioscoop naar eigen huis

Maris (39): “Eindelijk! Na een paar keer ‘hoi' en 'doei’ op feestjes, nam hij contact op via social media. We kenden elkaar al een paar jaar, maar we durfden nooit echt wat tegen elkaar te zeggen. Ik was net gescheiden, dus het mocht. Maar ja... corona. Na vele appjes namen we de proef op de som. Gewapend met een iPad en hapjes kropen we op een mooi plekje langs de Lek op de achterbank van zijn auto. Ik woonde nog bij mijn ex en hij woonde bij zijn ouders. Zo ontstond het ‘auto-bioscoopje’ spelen. Vele films en gesprekken later hebben we nu de sleutel van ons eigen huisje.”

Skypedate of online sollicitatie?

Kiara (22): “Ik denk dat daten in coronatijd toch best lastig is. Op feestjes of in de kroeg spreek je toch sneller iemand aan dan in de supermarkt met een mondkapje op. Iedereen vindt het wel fijn om aandacht te krijgen en je zoekt het dan al gauw via datingapps, zoals Tinder en Happn. Het is toch anders dan voorheen. Je praat vooral over thuiswerken en jezelf vermaken tijdens quarantaine. Het lijkt ook wel alsof de gesprekken nog sneller stranden dan voor de crisis. Misschien omdat je eigenlijk wel weet dat afspreken op dit moment niet heel verstandig is. Ik doe het zelf tenminste niet, omdat ik het risico te groot gewoon te groot is. Het is een beetje onverantwoord om nu met een complete stranger in bed te duiken of samen te kroelen op de bank. Ik heb zelf weleens een Skypedate geprobeerd – je moet toch iets – maar dat was niet zo’n succes. Met een glas wijn praten via een online call voelt toch iets te veel als een sollicitatiegesprek. Ach, het was het proberen waard.”

Liefde dankzij corona

Vilja (30): “Ik heb mijn vriend ontmoet in juni, tijdens de eerste coronagolf dus. We dansen allebei salsa in Maastricht, maar door de coronacrisis waren onze wekelijkse dansfeestjes afgelast. In plaats daarvan werden er avonden georganiseerd met hapjes en drankjes en vaste zitplaatsen. Gek genoeg hebben we elkaar nooit ontmoet tijdens het dansen, maar raakten we op de coronaproof ’zitavond' wel in gesprek. Zonder corona was dat denk ik niet gebeurd. Mijn vriend woont in België, waardoor we niet altijd konden afspreken. De grens was in juni net weer open en we hopen dat dit ook zo blijft tijdens een eventuele nieuwe lockdown. Nederlands-Limburg is onlangs door België roodgekleurd, maar tot dusver heeft dat nog geen consequenties voor onze relatie. We hopen dat we elkaar kunnen blijven zien. De aankondiging van nieuwe maatregelen in beide landen blijft spannend voor ons. Ondanks alle nare dingen omtrent corona zijn we blij dat we elkaar hebben ontmoet.”

Lees ook: Alleen in quarantaine saai? Dit zijn de voordelen van een solo-isolatie