Zelf amandelmelk maken, zo makkelijk is het

Eten door Jeanine

Plantaardige melk is voor heel veel mensen een gift from heaven. Geen buikpijn als je lactose-intolerant bent en ook veganisten kunnen een heerlijke cappuccino drinken. In de supermarkt kopen is natuurlijk makkelijk, maar je kunt het ook zelf maken.  

Lees ook: Recept: Zo maak je zelf heerlijke havermelk

Melk voor elk

In vrijwel alle supermarkten zijn tegenwoordig melkvervangers te vinden. Heel fijn voor iedereen die een allergie heeft, vegetarisch is of plantaardige melk gewoon lekker vindt. Verveel je je tijdens de lockdown en heb je nog een zak amandelen staan? Duik dan de keuken in, want zelfgemaakte amandelmelk is natuurlijk extra lekker.

Dit heb je nodig:

 • 1 l water
 • 250 g amandelen (ongezouten en ongebrand)
 • Snufje zout
 • Optioneel: honing, vanilla-extract of agavesiroop
 • Zeef
 • Kaasdoek, fijne theedoek of schone panty
 • Grote kom

Dit moet je doen:

 1. Doe gekookt water in een schaal en doe de ongezouten en ongebrande amandelen hierin. Laat ze een nachtje staan zodat ze kunnen weken en zacht worden.
 2. Giet de amandelen vervolgens af en spoel ze om.
 3. Doe de amandelen in de blender. Giet 1 liter ongekookt, schoon water erbij. Wil je romige amandelmelk? Gebruik dan minder water.
 4. Mix voor ongeveer twee minuten. Als je van zoete amandelmelk houdt, kun je wat honing, een theelepel vanille-extract of een theelepel agavesiroop toevoegen.
 5. Pak een schaal, zet de zeef hierin of eroverheen en leg vervolgens de kaasdoek, panty of theedoek hierin.
 6. Giet het mengsel leeg in de doek/panty en laat het zoveel mogelijk uitlekken. Knijp zoveel mogelijk van het vocht uit boven de schaal.
 7. Giet de zelfgemaakte amandelmelk daarna in een afsluitbare fles.
 8. Je kunt de plantaardige melk zo’n drie dagen bewaren in de koelkast.

Pulp

Het restje dat overblijft in de doek of panty, is de pulp. Je kunt het weggooien, maar je kunt het ook gebruiken voor een nieuw recept. Goed om verspilling tegen te gaan en een goed excuus om wat lekkers te bakken!

Lees ook: Twijfel je over de vegan lifestyle? Dit zijn 5 voordelen van een veganistisch dieet