Lange relatie stukgelopen? Zo vind je jezelf weer terug

Relaties door Jeanine

Laten we eerlijk zijn: break-ups suck. Vooral als jullie een lange tijd samen zijn geweest. Je dacht dat je samen oud zou worden. Nu is je hele leven omgegooid en opeens sta je er na jaren weer alleen voor. Het duurt even voordat je weer de oude bent, wie was dat ook alweer? Met deze tips lap jij jezelf weer op.

Lees ook: 3 redenen om al je emoties toe te laten in plaats van te onderdrukken­­

De oude worden

Het liefst zou je wegkruipen in een hoekje van de bank met drie tissuesdozen of onder je dekbed met een XL-fles wijn en kom je er nooit meer onderuit. Doe dat vooral, want rouwen en janken hoort erbij. Daarna moet je ook weer door met je leven. Het is nu eenmaal heel rot, maar zwelgen in zelfmedelijden heeft niemand geholpen. Echt niet. Je wilt je zo snel mogelijk weer de oude voelen, maar dat kost tijd. Hoe vind je jezelf weer terug? Wij vroegen het aan relatietherapeut Margiena van der Laan.

Jezelf kwijt zijn

Na een break-up is het best logisch als je jezelf kwijt bent. Je hebt jarenlang heel veel tijd met elkaar doorgebracht. Volgens Margiena raak je jezelf kwijt doordat je vergeet wie je - los van je partner - bent. “Je doet zoveel dingen samen met elkaar, dat je je eigen hobby’s en interesses vaak een beetje verwaarloost.” Als de relatie voorbij is, moet je jezelf dus eigenlijk opnieuw uitvinden.

Rouwproces

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook na een break-up volgt een rouwproces. Margiena: “Op zekere hoogte verlies je iemand en dan kom je in een rouwproces terecht. Dat proces kent vijf stappen: ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en aanvaarding. Als jullie relatie niet zo goed loopt en je het wegwuift, zit je in de ontkenningsfase. Het hoeft dus niet pas na je relatie te komen.”

Een break-up kan dus behoorlijk wat impact hebben. Alles wegstoppen en negeren kun je dan ook beter niet doen. “In het begin gebeurt er veel in je lichaam en omgeving. Je voelt allerlei emoties en je hebt geen ruimte om jezelf terug te vinden. Laat die emoties toe. Als je je stort in reizen, je werk of sport, dan druk je iets weg. Ik denk dat dat nooit goed is. Geef jezelf de ruimte om te voelen wat je voelt en dat ook te uiten.”

Acceptatie

Een belangrijke stap om jezelf terug te vinden, is accepteren wat er is gebeurd. Het is klaar, finito. Misschien zat het er al een langere tijd aan te komen, misschien gebeurde het vanuit het niets en ligt je hart nu in duizend stukjes. Laat je gevoelens vooral toe, maar probeer het ook te accepteren. Je moet nu eenmaal door met je leven, hoe verschrikkelijk het misschien ook voelt. Blijf dus niet te lang mokken en probeer het los te laten. Ga door met je leven, want dat verdien je.

Hoe vind ik mezelf weer terug?

Tijdens je relatie heb je misschien vooral te weinig tijd aan jezelf besteed. Je bent vergeten wie je bent en wat jij leuk vindt. Doe daarom iets voor jezelf. Neem een compleet nieuw kapsel voor een nieuwe boost aan zelfvertrouwen. Ga alleen naar de bioscoop, zoek een nieuwe hobby of neem jezelf mee uit eten. Het zijn juist de kleine dingen waardoor je je een stuk beter gaat voelen. Focus op jezelf, want daar is het nu tijd voor.

Heb je het idee dat je jezelf niet alleen door je relatie bent verloren? Dan zal je wel iets dieper moeten gaan om jezelf écht terug te vinden. Terug naar de basis, naar wat je echt wilt. Waar droomde je vroeger van, als kind? En wat vind je echt belangrijk? Ga daar eens over nadenken. Zet voor jezelf op een rijtje waar je echt gelukkig van wordt en werk daar naar toe. Misschien maak je in het begin kleine stapjes, maar ook dat zijn stappen in de goede richting. Het voelt onwennig, jezelf terugvinden, maar daar moet je even doorheen. Hoe goed en herboren je je daarna voelt, is het dubbel en dwars waard!

Voorkomen

Denk je nu: hoe zorg ik ervoor dat ik mezelf juist niet verlies? Daar heeft Margiena één simpele tip voor: doe ook dingen in je eentje. Op een vrije dag ben je al snel geneigd samen wat te ondernemen. Ga eens alleen naar de bioscoop of plan een work-out zonder je partner. Vraag aan jezelf waar jij op dat moment zin in hebt en wilt doen. Geef dus niet direct toe aan wat je partner wil doen, maar doe ook eens iets voor jezelf. Ga eropuit met je vrienden, zoek een hobby die jullie niet samen hoeven te doen. Blijf in verbinding staan met jezelf zodat je niet vergeet wat je leuk vindt.

Aan je relatie werken

Je moet genoeg tijd en energie in een relatie steken om ‘m te laten werken. Margiena bedacht daarom de Relatiebooster box, een laagdrempelige manier om te werken aan je relatie. Met bijzondere vragen en oefeningen leer je elkaar op een leuke manier nog beter kennen. Klinkt als de perfecte manier om aan je relatie te werken zonder er te veel lading aan te hangen!

Lees ook: Waarom er tegenwoordig meer relaties stuk gaan dan vroeger