Vrienden met je ex: deze 6 vrouwen vertellen hoe dat (niet) ging

Relaties door Jeanine

We kunnen het niet mooier maken: break-ups zijn gewoon kut. Jullie relatie loopt ten einde en misschien gaan jullie wel uit elkaar met dikke ruzie. Helemaal ruk, want dat betekent ook dat je één van je beste maatjes verliest. ‘Maar we kunnen toch vrienden blijven?’ Yeah, right. Vrienden blijven met je ex, hoe zit dat nu echt? Deze zeven vrouwen probeerden het… en sommige slaagden erin.

Lees ook: Tekenen dat je nog niet klaar bent voor een relatie

Een klap voor je liefdesleven

Hoe gerechtvaardigd de break-up ook is, de pijn van een break-up kan nog een hele tijd blijven steken. Maanden of misschien zelfs wel jarenlang hebben jullie de mooiste momenten met elkaar gedeeld en opeens is het pats, bam, voorbij. Au! Dat maakt die break-up alleen maar pittiger. Als je nog veel om de ander geeft, wil je misschien nog wel in elkaars leven blijven. Deze zeven vrouwen hebben er juist wel of niet voor gekozen om vrienden te blijven met hun ex.

1. Dezelfde vriendengroep

Lieke (21): “Ik ben nog wel bevriend met mijn ex. We waren anderhalf jaar samen. Ik zag onze break-up al een tijdje aankomen, maar het was alsnog een flinke klap in mijn gezicht. Ik wist niet zo goed wat ik moest doen, want we zaten in dezelfde vriendengroep en wilden allebei onze vrienden natuurlijk niet kwijt. Nu zijn we al wat maanden verder en zijn we nog steeds met elkaar bevriend. We zien elkaar alleen als we met onze vriendengroep afspreken en dat gaat eigenlijk prima. Ik kan gewoon goed met hem overweg en ben wel heel blij dat dat zo is.”

2. Getuige op de bruiloft

Monique (35): “Mijn ex is nu mijn beste vriend. We zijn na een paar jaar uit elkaar gegaan omdat we een ander toekomstbeeld hadden. Ik had een kinderwens en hij niet. Dat werkte gewoonweg niet meer. We konden het heel goed met elkaar vinden en hebben ook geen ruzie gehad. Sterker nog: we gaan nu weleens met onze partners samen op stap. Het was voor mij vanzelfsprekend dat mijn ex één van mijn getuigen zou zijn omdat onze vriendschap zó goed is.”

3. Hij wilde vrienden blijven

Rachel (24): “Mijn ex riep altijd dat hij vrienden wilde blijven, maar uiteindelijk was ik degene die liep te trekken aan de vriendschap. Hij wilde ruimte toen ik een nieuwe vriend kreeg en die heb ik hem ook gegeven, maar na twee maanden was één berichtje al te veel. Na ongeveer een halfjaar hebben we een paar keer lang gepraat en daaruit bleek dat hij mij niet los kon zien van de relatie. Vrienden blijven klonk een stuk leuker dan hoe break-ups normaal gaan, maar uiteindelijk bleek het toch niet te kunnen.”

4. Nog 12 jaar aan elkaar vast

Marjolein (50): “Door de crisis bleef ons huis te koop staan en zaten we vast aan een torenhoge hypotheek. Het huis moest opgeknapt worden en wanneer ik vroeg of hij iets wilde regelen, gebeurde dat niet. Ik moest hem iedere maand vragen of hij de hypotheek over wilde maken. Hij stond eigenlijk niet achter onze scheiding. Ik trouwde uiteindelijk met een ander, waardoor mijn ex heel chagrijnig werd en het contact nog stroever verliep. Eerst belden we, maar hij kwam steeds aan met allerlei excuses en uitvluchten waarom hij iets niet had gedaan. Op een gegeven moment heb ik gezegd dat ik alleen contact via WhatsApp en e-mail wilde. Ik had in mijn ergste nachtmerrie niet kunnen bedenken dat het zo zou lopen. Inmiddels is het huis eindelijk verkocht. Alles is afgehandeld, de laatste facturen zijn betaald en ik heb zijn nummer geblokkeerd en verwijderd. Dat was echt een streep onder het verleden. Ik kan nu zonder zorgen op mijn telefoon kijken als ik een appje krijg, want ik weet dat het niet van hem is.”

5. Zwartgemaakt tegenover onze kinderen

Bianca (38): “We hebben achttien jaar een relatie gehad. Hij was een heel manipulatieve man en wist mij altijd te kleineren. Ik ging vaak over mijn grenzen heen om onze relatie te redden. Om ruzies te voorkomen, gaf ik mijn mening niet echt meer. Op een gegeven moment raakte ik daardoor mezelf kwijt en zijn we uit elkaar gegaan. Het contact over de kinderen gaat via e-mail of WhatsApp. Ik heb na onze relatie keihard aan mezelf gewerkt en heb ingezien dat het ook bij mijzelf ligt, niet alleen bij een ander. Waar twee mensen vechten, hebben er twee schuld. Ik ben opnieuw gestart met een nieuwe liefde die ook twee kinderen heeft. Ik zal nooit slecht praten over mijn ex tegenover onze kinderen, maar andersom hoor ik van ze dat ik een slechte moeder ben. Dat vind ik zo jammer. Het raakt mij niet meer zo erg, maar ik vind het zo zonde voor mijn kinderen en de schade die zij hierdoor oplopen. Dan denk ik: ‘Wat heb ik hem nou nog aangedaan, na vier jaar?’ Ik weet inmiddels dat hij niet gaat veranderen. Ik denk dat dat sowieso de grootste stap is voor andere vrouwen om te bedenken: als het in de relatie niet lukte om goed te communiceren, waarom zou het dan daarna wel lukken?”

6. Spullen in beslag genomen

Danielle (32): “In het begin deed mijn ex zich heel anders voor dan hoe hij daadwerkelijk was. Hij bleek een heel narcistisch mannetje te zijn dat zijn handen niet thuis kon houden. Na vier jaar en de zoveelste ruzie ben ik bij mijn ouders gaan slapen en toen ik wakker werd dacht ik: ik ben er klaar mee. Ik heb tegen mijn ex gezegd dat ik voorlopig niet meer thuiskwam en na een week heb ik gezegd dat het over was en ik mijn spullen kwam halen. Daar stak zijn ware aard weer op: al mijn spullen (die ik al had vóór hem) waren plots van hem en ik moest de politie maar bellen. Uiteindelijk kreeg ik toch mijn spullen terug, maar ik werd voor allerlei lelijke dingen uitgemaakt. De weken daarna heeft hij me nog heel vaak gebeld en geappt hoe erg hij me miste en dat soort onzin. Ik heb hem, sinds de break-up van zeven jaar geleden, nooit meer gezien. Vorig jaar hoorde ik van een vriend dat mijn ex wilde weten of hij nog een kans bij mij had, terwijl mijn ex weet dat ik al jaren een nieuwe relatie en een kind van vijf jaar heb. Ik moet er niet aan denken dat mijn kind hem ooit tegenkomt. Ik droom nog regelmatig dat ik hem ongewenst tegen het lijf loop.”

Waarom niet vrienden blijven?

De meeste break-ups verlopen dus niet zo lekker. Als er veel is gebeurd, is het lastig om door te gaan als vrienden. Dikke kans dat al die herinneringen naar boven komen als jullie met elkaar afspreken, met ruzie als gevolg. Daarnaast moet je je ook afvragen wat er gebeurt als één van jullie weer gaat daten. Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen vrienden. Het kan wel awkward zijn als jouw ex en nieuwe liefde samen aan de eettafel zitten. Zelfs als jullie niets meer voor elkaar voelen, kan jaloezie de kop op steken.

Waarom wel vrienden blijven?

Er zijn ook genoeg redenen om juist wel bevriend te blijven met je ex. Hoeveel weet je ex over je? Juist, a lot. Jullie hebben dingen met elkaar gedeeld die zelfs jullie beste vrienden niet weten. Wie kan je dan beter vertellen of je nieuwe lover bij je past? Je ex is de beste vriend die je nu zo hard nodig hebt. Een break-up is al lastig genoeg, dus die extra support kun je wel gebruiken. Misschien komen jullie er hierdoor ook achter dat jullie het juist als vrienden heel goed doen. Sommige mensen kunnen nu eenmaal niet op een romantische manier met elkaar omgaan, maar zijn juist wel heel goede vrienden. Het beëindigen van je relatie hoeft dus echt niet het einde van jullie vriendschap te betekenen. Uiteindelijk kunnen wij niets voor je beslissen. Het is aan jou wat je gelukkig maakt en waar je voor kiest. Elke situatie is anders, dus choose wisely!

Lees ook: Wat is porna nou precies?