Waarom er tegenwoordig meer relaties stuk gaan dan vroeger

Relaties door Chloe

Het lijkt wel alsof iedereen om de zoveel jaar een ander heeft. Het ene moment hoteldebotel en het andere moment is the relationship alweer over. Vroeger was dit wel anders. Dikke kans dat jouw opa en oma elkaars eerste en laatste liefde waren. Hoe kan het dan dat relaties nu vaak geen happily ever after hebben?

Lees ook: Deze vragen krijgen relatietherapeuten het vaakst (+de antwoorden)

Zelfstandig

Er zijn meerdere redenen dat er nu meer relaties stuk gaan dan vroeger, en één daarvan zijn wij vrouwen. Vroeger was trouwen omdat het hoorde. Je man verlaten daar durfde je niet eens over na te denken. We waren daar toen namelijk nog veel te afhankelijk voor. Tegenwoordig staan we op eigen benen en hebben vrouwen veel meer rechten dan voorheen. Een eigen woning en uitkering voor vrouwen zijn nu heel gewoon, maar zo was het niet altijd. Vrouwen kunnen nu kinderen hebben en daarnaast gewoon werken en doordat zij hun eigen geld verdienen en dus meer vrijheid hebben, hoef je als vrouw niet meer bij je man te blijven als je de relatie niet meer ziet zitten. Daarbij is het tegenwoordig ook heel normaal als je geen behoefte hebt aan een relatie.

Vrijheid

Al deze vrijheid als vrouw is natuurlijk een hele goede ontwikkeling, maar het betekent niet dat we daardoor maar altijd gelukkig zijn. Het brengt namelijk ook behoorlijk wat onzekerheid met zich mee. Door de opkomst van datingapps is het makkelijk om contact te leggen en lijkt het dus of er heel veel opties zijn. En hoe weet je dan of je wel voor de beste bent gegaan? Door steeds op zoek te zijn naar ‘de beste keuze’ gaan mensen twijfelen aan hun relatie.

Perfectie

Ondanks dat relaties tegenwoordig in alle vormen geaccepteerd worden, zijn veel mensen toch nog op zoek naar een traditionele relatie. We zijn vaak op zoek naar geborgenheid en autonomie. Niets mis mee natuurlijk, maar de combinatie hiervan in een relatie blijkt moeilijk te zijn. Door op zoek te gaan naar perfectie in een relatie gaan het juist mis. Niemand is perfect en dus bestaat er ook geen perfecte relatie. Wie hier naar op zoek gaat kan het dus wel vergeten.

Beeld: iStock

Lees ook: Doe deze 5 dingen voor een succesvolle relatie