Feit of fabel: mensen die kleuren dragen zijn gelukkiger?

Fashion door Jeanine

Hoe kleurrijk onze garderobe ook is, we zijn geneigd om voor de zoveelste dag op rij te kiezen voor basic kleuren. Zwart, wit, grijs of neutraal: het is zo makkelijk, want je kunt het overal mee combineren. Op een regenachtige, druilerige dag grijp je dan ook al gauw naar een dik, donker vest met zwarte jeans. Lekker warm, comfortabel en het past direct bij de donkere stemming van buiten. Maar wist je dat de kleur van je kleding invloed heeft op je stemming?

Gelukkiger gekleurde kleding

Lees ook: Dit is jouw guide naar een duurzame garderobe

Oppepper

Ja, het is echt waar: je voelt je blijer als je gekleurde kleding draagt. Kleurenpsycholoog Karen Haller legt in haar boek The Little Book of Colour uit hoe kleuren jouw humeur een flinke boost kunnen geven. Het is eigenlijk een quick fix om jezelf op te peppen. En dat door alleen maar wat kleur toe te voegen aan je outfit!

Dopamine Dressing

De modewereld pikte dit ook op en hing hier de theorie Dopamine Dressing aan. Door (felle) kleuren te dragen, wordt er meer dopamine aangemaakt en voel je je gelukkiger. Zo kan fuchsia ervoor zorgen dat je zelfverzekerder voor de dag komt, kun je rood aantrekken als je energie nodig hebt en maakt felgeel je uitgelatener. Een goed excuus om de (tweedehands) kledingwinkels in te duiken!

via GIPHY

Lees ook: Deze felle kleuren staan prachtig bij een donkere huid