3 redenen om al je emoties toe te laten in plaats van te onderdrukken

Psyche & spiritualiteit door Carina

Als we het hebben over emoties, stoppen we ze vaak in een hokje ‘goed’ of ‘slecht’, ‘positief’ of ‘negatief’. We plakken er een label op en vinden dat bepaalde emoties er wel mogen zijn en sommige juist niet. Over het algemeen laten we emoties als boosheid en verdriet liever niet laten zien omdat we ons ervoor schamen. Vaak vinden we dat we ons aanstellen of niet kwetsbaar mogen opstellen. Het kan ook zijn dat je juist moeite hebt met je blijheid of enthousiasme omdat je denk dat je dan 'teveel' bent of jezelf uitslooft. Onderdrukken is één van de mechanismen die vaak voorkomt als je niet wilt voelen. Waarom is dat eigenlijk? En waarom moet je dan al je emoties toelaten in plaats van onderdrukken?

emoties uiten

Lees ook: Zo weer je giftige mensen uit je leven

Emoties zijn op zichzelf neutraal

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het is echt zo. Waarschijnlijk zijn er bepaalde emoties die je liever niet voelt, maar zonder het label dat je erop plakt is een emotie neutraal. Niets meer en niets minder. Ze worden altijd gevoed door een (onbewuste) gedachte en gaan gepaard met fysieke sensaties in je lichaam. Het is als het ware energie-in-motie die door je heen beweegt. Onderdrukken betekent dus dat je die energiestroom blokkeert. Dat brengt me gelijk bij het eerste punt.

1. Emoties slaan zich op in je lijf 

Als je emoties onderdrukt stagneert de energie van die emotie ergens in je lichaam. Merk maar eens op wat er in je lijf gebeurt als je een emoties ervaart, welke sensaties voel je opkomen? Dit kan van alles zijn, en dat is vanzelfsprekende reactie. Net zoals dat je lichaam rilt als je het koud hebt of zweet als je het warm hebt. 

Als je je emoties niet uit, slaat de energie die niet kan ontladen zich op in je lichaam. Dat kan in de vorm van pijn, een blokkade of ander fysiek ongemak zijn. Veel gezegdes rondom emoties linken aan je lichaam. ‘Een knoop in je maag’, ‘ik heb iets op m’n lever’, ‘een brok in je keel’. Dat is dus niet voor niks.

2. Hoe langer je onderdrukt, hoe groter de bom als-ie barst

Emoties die je onderdrukt, blijven dus vastzitten. En zich dus ook opstapelen in je lijf. Je kunt het zien als een bal die je onder water houdt. Hoe dieper je die bal omlaag duwt, hoe hoger hij uiteindelijk de lucht in vliegt als je hem los laat. Ooit wel eens gevoeld dat je je woede inhoudt omdat je niet onaardig wilt zijn en uiteindelijk bij een nieuw voorval helemaal uit je plaat gaat? Dat was dan waarschijnlijk de druppel en een signaal dat je je boosheid te lang hebt onderdrukt. 

Emoties geven altijd signalen en het is de kunst om er naar te leren luisteren. Is dat een vrijbrief om maar te pas en te onpas boos te worden op anderen? Nee, zeker niet. Je hoeft je emoties niet af te reageren op een ander, jij blijft verantwoordelijk voor je gevoel. Maar je wilt jezelf wel toestaan om ze te voelen. 

3. Emoties uiten schoont je systeem op 

Dat brengt me bij het laatste punt. Emoties schonen je systeem op en de primaire duren ook maximaal zo’n 90 seconden. Energie die vastzit in je lichaam kan letterlijk vrijkomen door het uiten van je emoties. Huilen kan een opluchting geven en ‘een pak van je hart’ zijn. Je voelt meer ruimte en minder zwaarte in je borstgebied en je slaakt een zucht van verlichting. Ook bijvoorbeeld het shaken van je lichaam als je angst ervaart is heel nuttig. Dieren doen dit ook, zij ervaren geen stagnaties of trauma. 

Toelaten in een safe space

Zodra jij je emoties toe laat, laten ze jou los. Yes, het is echt heel simpel. Makkelijk? Dat niet per se. Zeker niet als ondrukken voor jou de auto-pilot is. Toelaten kun je ook niet forceren, dat werkt meestal niet. Wat wel werkt is om je lichaam te gebruiken als anker, emoties ervaar je namelijk altijd in het nu en voel je fysiek. Daarnaast kun je emoties ook opwekken in jezelf door aan een bepaalde situatie te denken die die emotie oproept. De voorwaarde hier is wel altijd een safe space waarin je dit kunt doen. Zolang jij je namelijk niet veilig voelt, blokkeert je systeem en ga je in overlevingsstand. Zorg dus voor een plek die voor jou ontspannen en veilig voelt. 

 

Carina begeleidt als Confidence & Zelfliefde Coach vrouwen om voor zichzelf te kiezen en vol zelfvertrouwen, schaamtevrij een authentiek leven te gaan leiden. Een leven volgens hun ritme en vol levenslust. Zelf heeft ze zich jarenlang aangepast en ging als pleasend mens door het leven. Totdat ze ruim 2 jaar geleden opgebrand raakte en na een mental breakdown zichzelf helemaal kwijt was. Na healing, coaching en vooral veel zelfonderzoek en laagjes afpellen is ze haar nieuwe pad in geslagen. Ze heeft haar baan opgezegd en yoga-, The Work- en mindfulness-opleidingen gevolgd. Ze organiseert workshops, biedt online cursussen aan en geeft 1:1 coaching. Neem een kijkje op haar website voor meer informatie.

 

Lees ook: Over narcisme: Is narcisme genetisch bepaald of niet?