Koopziek? Zo houd je je shopverslaving onder controle

Ken je dat: je ziet een kledingstuk waar je meteen verliefd op bent, precies in jouw maat. Natuurlijk moeten daar nog een paar geschikte schoenen bij en een riem zou ook wel handig zijn. Niet veel later zit je tas (of digitale winkelmandje) volgepropt met nieuwe kleding, maar vervolgens belandt het allemaal achterin je kast. Je kijkt er niet meer naar om en dat blije gevoel dat je had toen je het kocht, heeft al vrij snel weer plaatsgemaakt voor schuldgevoel. Join the club: je bent een rasechte shopaddict. Gelukkig kun je het met deze tips prima onder controle houden.

1. Ga niet winkelen als je emotioneel bent

Als je even niet lekker in je vel zit of ergens een rotgevoel over hebt, is het heel makkelijk om te gaan winkelen als afleiding. Helaas gaat dit je waarschijnlijk maar heel even een beter gevoel geven. Als je tóch graag even de stad in gaat op zo’n moment, focus je dan op het even wegzijn en niet op het kopen.

2. Waardeer de dingen die je hebt

Als je constant op zoek bent naar nieuwe items om te kopen, vergeet je vaak wat je eigenlijk allemaal hebt. Duik je kast eens in om te kijken wat daar allemaal nog hangt. Wedden dat je kleding vindt, waarvan je het bestaan helemaal vergeten was? Alles wat je écht niet meer draagt kun je uit je kast halen, zodat je meer overzicht creëert. Die spullen kun je weggeven of verkopen, want waarom zou je het laten hangen als je het toch niet aantrekt?

3. Wees kritisch

Soms wil je iets zó graag hebben, dat je niet goed nadenkt voordat je het koopt. Uiteindelijk blijkt het dan vaak een loze investering, want je kunt het niet combineren, de kleur staat je eigenlijk niet, of het lijkt heel erg op een item dat je al hebt. Kijk de volgende keer dat je gaat winkelen kritisch naar elk kledingstuk dat je graag wilt hebben. Ga je dit écht dragen? Of verdwijnt het met kaartje en al achterin je kast…

4. Stel een budget vast

Spreek met jezelf af hoeveel geld je per maand mag uitgeven aan kleding. Op die manier ga je beter nadenken over je aankopen, want stel dat je in de volgende winkel je droomjurk tegenkomt en dan geen geld meer hebt? Ook weet je dan zeker dat je aan het einde van de maand niet op water en brood moet leven, omdat je veel te veel geld hebt uitgeven aan kleding.

via GIPHY

5. Bedenk in welke situatie je het gaat dragen

Als je over een kledingstuk twijfelt, kun je voor jezelf bedenken op welk moment je het zult gaan dragen. Als je niets kunt bedenken is de kans heel klein dat je het gaat aantrekken. Dan kun je het maar beter in de winkel laten hangen.

Lees ook: 5 adviezen van een zelfbeeld coach om met bikini-angst te dealen