Waarom je NU moet stoppen met mensen pleasen (en hoe je dat doet) 

Lifestyle door Sarah

Iets waar velen van ons zich in herkennen, is dat we het anderen maar al te graag naar hun zin willen maken. Je spendeert veel energie en tijd aan de mensen om je heen, maar voordat je het doorhebt ben je meer bezig met het geluk van anderen, dan met dat van jezelf. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig zijn er simpele manieren om hiervan af te komen. 

Vrouw in veld Unsplash

Lees ook: 37 dingen waar je gelukkig van wordt

Pleasen kost energie

Je bedoelt het goed en het is immers fijn om anderen blij te kunnen maken. Maar wat als je hiermee jezelf wegcijfert? Als je vaker wel dan niet mensen pleaset, kan dat behoorlijk z’n tol eisen. Je kan het gevoel hebben dat je altijd maar rekening moet houden met anderen, veel tijd kwijt bent aan het blij maken van de mensen om je heen en je geeft zelf dingen op omdat je anderen daarmee zou helpen. Dit alles kost echter veel energie. Niet alleen is dit onnodig, ook kan het negatieve gevolgen hebben.

Negatieve gevolgen van pleasen

Vaak kan het pleasen van mensen ook een teken zijn van onderliggende angsten. Amerikaanse psychiater Sherry Pogato stelt het volgende: ‘’Gewoonlijk is de intense behoefte om anderen te pleasen en te verzorgen diepgeworteld in een angst voor afwijzing, of een angst voor falen.’’

Ook zegt ze dat mensen die constant people pleasen hier negatieve gevolgen van kunnen ervaren. Zo zouden ze een grotere kans hebben op stress en depressies, zichzelf sneller verwaarlozen, meer passieve agressiviteit kunnen vertonen en makkelijker wrok houden. Daarnaast zou structureel pleasen ervoor zorgen dat je als pleaser minder plezier hebt in het ondernemen van activiteiten met andere mensen en zouden mensen vaker misbruik van je kunnen maken. Hoog tijd dus om hier wat aan te doen.

Dit zijn 5 manieren om direct te stoppen met pleasen:

1. Besef je je dat je een keuze hebt

Bewustzijn creëren is de eerste stap. Neem even de tijd om eerlijk tegen jezelf te zijn en na te gaan of jij je te veel aantrekt van wat anderen voelen en denken. Bevind je je vaak in situaties waar je liever doet wat de ander blij zou maken, in plaats van jezelf? Besef je dan dat jij in controle bent en dat het nooit te laat is om je gedrag aan te passen. 

2. Maak duidelijk voor jezelf waar je prioriteiten (en je grenzen) liggen 

Om voor jezelf duidelijk te krijgen wat je wel en niet meer wilt, kan je jouw belangrijkste prioriteiten op een rijtje zetten. Dit kan je bedenken, maar je kan dit ook opschrijven of verwerken in een mindmap, zodat het helder en visueel wordt. Maak een lijstje van alles wat jij zelf belangrijk vindt. Zo heb je goed voor ogen waar jij je op wilt focussen en waar je gelukkig van wordt, zodat je zelf weet waar je voor staat. Dit kan je helpen met keuzes maken en grenzen trekken.

3. Leer ‘nee’ te zeggen 

Velen vinden dit een lastige, maar hij is oh-zo belangrijk. Durven ‘nee’ te zeggen lijkt soms moeilijk, omdat je anderen niet wilt teleurstellen. Maar door ‘nee’ te leren zeggen, leer je jezelf aan om duidelijk een grens aan te geven. Probeer het bijvoorbeeld eerst met het vriendelijk afwijzen van kleine gunsten. Wees ook niet bang om eerlijk uit te leggen waarom je iets liever niet doet; veel mensen begrijpen het vaak zodra je uitlegt waarom. Wees empathisch, maar assertief.

4. Maak je los van wat anderen denken

Het klinkt misschien wat banaal, maar soms moet je gewoon schijt hebben aan wat anderen van je vinden. Want hoe graag je het ook zou willen, je kan simpelweg niet iedereen altijd tevreden houden. Dit is onrealistisch en bovendien hoeven anderen het niet altijd leuk te vinden wat je doet. Besef je dat het jouw leven is en niet die van een ander. Er zijn altijd mensen die niet alles leuk vinden wat je doet, maar het enige wat je hiermee kan doen is erboven staan. 

5. Je bent niet verantwoordelijk voor andermans geluk

Misschien wel het belangrijkste, is beseffen dat ieder mens verantwoordelijk is voor zijn of haar geluk. Jij draagt die verantwoordelijkheid voor anderen dus niet. Tegelijkertijd betekent dit ook dat jij zelf de controle hebt over hoe gelukkig jij bent, en dat je zelf kan bepalen waar jij je energie in stopt. Probeer het idee los te laten dat je iedereen en alles gelukkig moet maken, en herhaal dit hardop tegen jezelf, als een soort positieve affirmatie. Want het geluk van anderen moet nooit ten koste gaan van dat van jou. 

 

Lees ook: Ben jij een HSP? Zo herken je het

Bron: Psychology Today