Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Stop met people pleasen

Je hebt een drukke week en één van je vriendinnen vraagt of je haar wil helpen met het verven van haar nieuwe huis. Eigenlijk wil je ontspannen op je enige vrije dag, maar toch zeg je ja? Leer hier voor jezelf kiezen!
 
Het is eigenlijk best logisch dat we altijd ?ja? zeggen als iemand wat van ons vraagt. Wij vrouwen willen graag goedkeuring van iedereen om ons heen, het laatste wat we willen is dat iemand ons lui, harteloos of egoïstisch vindt! People pleasers willen dat iedereen om hun heen gelukkig is en doen alles wat van ze gevraagd wordt. Niet meer aardig gevonden worden is hun grootste angst. Pas hiervoor op want je hebt dan minder tijd voor jezelf, hierdoor krijg je minder slaap en daardoor raak je weer sneller overstuur of depressief. Nergens goed voor dus om al die mensen maar te plezieren. Hier zijn een aantal manieren om te stoppen met people pleasen en ?nee? te leren zeggen!

 
Uitstellen
Je hoeft niet gelijk ?ja? te zeggen als iemand je iets vraagt. Het is heel normaal om te zeggen dat je er nog even over na wil denken. Dan heb je de kans om voor jezelf bijvoorbeeld na te gaan of je er tijd voor hebt, hoe belangrijk het  is en of het stressvol wordt. Vraag ook naar details voordat je gelijk ergens  ?ja? op zegt. Op deze manier neem je geen overhaaste beslissing, waarvan je achteraf denkt 'waarom ben ik hier in godsnaam mee akkoord gegaan?'. Als diegene gelijk een antwoord wil zeg dan ?nee?, zo zit je er niet aan vast en kun je misschien later nog zeggen dat je het wel wil.
 
Vraag je af wie je belangrijk vindt
Vraag je af wie of wat je belangrijker vindt. Heb je zin om het weekend te besteden met je ouders of ga je die oud-klasgenoot waar je vroeger altijd mee op stap ging helpen met verhuizen?
 
Geef een tijdslimiet
Als je er mee instemt om iemand te helpen, geef dan een tijd aan. Je kunt zeggen dat je tussen 12.00 en 14.00 beschikbaar bent. Op deze manier heb je toch het gevoel dat je hebt geholpen, maar ben je niet de hele dag kwijt aan de verplichting. De persoon in kwestie zal alleen maar blij zijn met de tijd dat je er wel bent!

 
Roep niet gelijk allemaal redenen
Op het moment dat je daadwerkelijk ?nee? zegt, begin dan niet een heel verhaal met redenen waarom je niet kan! Het lijkt logisch redenen te geven waarom je niet wil, maar vaak heeft dit een averechts effect. Je geeft de persoon namelijk de ruimte om te zeggen dat je het een andere keer mag doen of dat je redenen niet belangrijk genoeg zijn. Op deze manier kan het toch nog eindigen in een ongewilde ?ja?.
 
Wees niet bang voor de reactie
Vaak zijn mensen bang dat er een ramp uitbreekt als ze ?nee? zeggen, maar dat is absoluut niet waar. Mensen denken namelijk niet zoveel over jou na als je misschien denkt. Nadat je nee hebt gezegd zijn ze namelijk meer gefocust op wie ze hierna gaan vragen, dan op jouw zogenaamde verraad. Een sterke vriendschap gaat er echt niet aan kapot.
 
Geef grenzen aan
Vraag jezelf af wat je wel wil doen en wat je niet wil doen en overschrijd die grens niet. Het is belangrijk dat je ook zegt wat je wel en niet wil. Is er bijvoorbeeld een negatieve vriendin die je altijd op alle tijdstippen belt met haar problemen? Waarschijnlijk voelt zij zich beter na jullie gesprek, maar jij voelt je slechter. Zeg dan op een gegeven moment dat je haar niet kan helpen. Je kan het ook subtieler aanpakken door af en toe gewoon niet op te nemen als je er geen zin in hebt. Met mensen die altijd op een tijdstip bellen waarop je het heel druk hebt kun je afspreken dat ze je bellen op een tijdstip dat jou wel schikt.
 
Realiseer je dat je niet iedereen gelukkig kunt maken

People pleasers willen iedereen gelukkig maken. Je maakt diegene die je helpt misschien tijdelijk gelukkig, maar op lange termijn helpt het niet. People pleasers moeten zich realiseren dat de enige gevoelens en gedachten die ze kunnen veranderen van zichzelf zijn!
 
Ben jij een echte people pleaser of kun je juist heel makkelijk nee zeggen?