Tips om je financiën op orde te brengen

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Houd jij aan het einde van je geld ook altijd een stukje maand over? Dan is het tijd om je financiën eens onder de loep te nemen. Niemand komt graag voor onaangename verrassingen te staan die tot een financiële kater kunnen leiden. Daarom hebben we hier enkele tips verzameld waarmee jij jouw financiën in een mum van tijd op orde krijgt.

financien

Tip 1: Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Een eerste stap om orde te brengen in je financiën, is een overzicht maken van al je inkomsten en uitgaven. Je begint met je nettoloon en voegt hier sporadische inkomsten aan toe, zoals vakantiegeld of kinderbijslag.

Schrijf daarna alle uitgaven op. Denk hiervoor aan huur, rekeningen, afschriften, verzekeringen en abonnementen als Netflix of Spotify, want deze worden vaak vergeten. Denk ook aan zakgeld voor de kinderen, sportschoolabonnementen, zorgpremies etc. Net zoals bij de inkomsten, raden we aan de sporadische uitgaven, zoals gemeentebelasting, niet te vergeten.

Om een beter overzicht te krijgen, kan het een idee zijn om deze inkomsten en uitgaven op jaarbasis te berekenen. Sommige maanden geef je namelijk meer uit dan andere. Trek daarna alle uitgaven af van je inkomsten en deel het bedrag door twaalf. Nu weet je hoeveel je gemiddeld per maand overhoudt.

Je kan dit bijvoorbeeld in een huishoudboekje of in Microsoft Excel doen. Het maakt niet uit hoe je het doet, zolang je maar een goed overzicht krijgt.

Tip 2: Stel een budget op

Nadat je een overzicht hebt gemaakt van je inkomsten en uitgaven, is het tijd voor een budget. Dit is namelijk een must om je financiën op orde te brengen. Het overzicht geeft je een beter idee van hoeveel geld je uitgeeft. Kijk hier kritisch naar: zijn er dingen waarop je kunt besparen? Zo ja, schrap deze uitgaven dan.

Op basis van dit overzicht kan je een budget opstellen. Stel elke maand een bepaald bedrag voorop en probeer je hieraan te houden. Controleer regelmatig je budget om te zien of je op de goede weg bent. Zo krijg je een beter beeld en blijf je op schema.

Tip 3: Bepaal wat je met je spaargeld doet

Nu de rente steeds lager wordt, is het zonde om je geld op je spaarrekening te laten staan. De verwachte inflatie is namelijk hoger dan de rente die je ontvangt. Daarom raden we aan om op zoek te gaan naar alternatieven. Een goede manier om rendement te krijgen op je spaargeld, is door te investeren.

Zo kan je investeren in vastgoed, kunst, edelmetalen of financiële producten zoals cfd’s. Vooraleer je cfd’s aankoopt, loont het om een overzicht van handelsplatformen voor cfd trading te raadplegen. Op die manier weet je meteen bij welk handelsplatform je zonder problemen kunt investeren.

Tip 4: Zorg voor een buffer

Een buffer is altijd een goed idee. Investeer daarom niet al je spaargeld, maar houd een extraatje achter de hand. Zo ben je meteen voorbereid als je plots een onverwachte uitgave moet doen.

Hoe bepaal je de grootte van deze financiële buffer? Je kan online verschillende sites vinden waar je dit kan berekenen, zoals bijvoorbeeld op de website van het Nibud. Zij raden aan dat een gezin met twee kinderen minstens €5000 achter de hand moet houden. 

Tip 5: Betaal je rekeningen meteen

Telkens je een rekening ontvangt, kan je die best onmiddellijk betalen. Zo raak je de rekening niet uit het oog en loop je geen risico dat je een toeslag moet betalen. Daarom is het een goed idee om automatische incasso’s in te stellen.

Dergelijke toeslagen zijn weggegooid geld dat je voor andere dingen kan gebruiken, bijvoorbeeld voor het bijeensparen van je financiële buffer. Open dus altijd je post of e-mail om te vermijden dat je een rekening vergeet te betalen.