Zo bereid je jouw lichaam voor op een zwangerschap

Zwanger door Redactie Ze.nl

Al maanden voordat je zwanger bent, ben je bezig met een mogelijke zwangerschap. Eigenlijk vanaf het moment dat jij er met je partner voor kiest om aan kinderen te beginnen, begint bij veel stellen de nieuwe fase waarin (bijna) alles draait om een zwangerschap. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de kans te vergroten om snel en gezond in verwachting te raken.

zwanger

Gezonde voeding

Gezonde voeding en genoeg beweging is belangrijk voor jou gezondheid en dat van je toekomstige kindje. Door ervoor te zorgen dat je op een gezond gewicht bent voordat je zwanger wordt krijgt je baby alle benodigde voedingsstoffen. Afvallen tijdens de zwangerschap is namelijk geen optie omdat je baby voedingsstoffen nodig heeft om optimaal te kunnen groeien. Daarnaast kan overgewicht risico met zich meebrengen. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan als je zwanger wilt worden.

Stress vermijden

Stresshormonen kunnen een negatief effect hebben op de ontwikkeling van je baby en kunnen ervoor zorgen dat je minder makkelijk zwanger raakt. Zo krijgen kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap veel stress hadden op latere leeftijd vaker gedragsproblemen. Je partner kan je hier ook in ondersteunen, door samen gezond te leven, wijntjes te laten staan en te stoppen met roken is het makkelijker om te gaan met deze veranderingen. Probeer je ook bewust te worden van je eigen gedachten. Wat zorgt ervoor dat je stress ervaart? En hoe kun je hiermee omgaan? 

Op tijd foliumzuur gaan slikken

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk dat je op tijd begint met het slikken van foliumzuur. “Start hier minstens vier weken van tevoren mee of zodra je stopt met het slikken van de pil. Foliumzuur, oftewel vitamine B11, wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt. Dit supplement draagt bij aan een normale celdeling en zorgt voor een optimale groei van je kindje op het moment dat je zwanger raakt,” vertelt een voedingsdeskundige van Supplementguide.nl

Kijk naar eventueel medicijngebruik

Gebruik je medicijnen en wil je zwanger worden? Laat je behandelaar of apotheek dan weten dat je zwanger wilt worden. Soms krijg je een ander medicijn dat veiliger is voor de zwangerschap of wordt de hoeveelheid medicijnen aangepast. Ook kan het zijn dat je man met bepaalde medicijnen moet stoppen omdat deze schadelijk zijn voor de zaadcellen. 

Stoppen met roken

Als je rookt is het tijd om hier mee te stoppen, niet pas op het moment dat je zwanger wordt maar ruim van tevoren. Roken vermindert je vruchtbaarheid en vergroot de kans op sterfte van de vrucht, vroeggeboorte en een laag geboorteverlies. Dit geldt niet alleen voor roken maar ook voor meeroken. Rookt je partner? Dan geldt voor hem hetzelfde advies. 

Wat doe je als het tegenzit?

Wil het ondanks een goede voorbereiding niet lukken om zwanger te worden? Dit kan eventjes duren, maar schroom niet om op tijd hulp in te schakelen van de huisarts of verloskundige. Veel stellen denken dat ze het eerst een jaar moeten proberen, maar al ruim voor die tijd mag je aan de bel trekken. Soms kan een simpel advies je al verder helpen. Het zou zonde zijn als je hier eerst een jaar op wacht. 

Lees ook: De complete lijst: dit mag je niet eten en drinken als je zwanger bent